Израел обяви, че буферната зона в Газа е временна

OFFNews 30 януари 2024 в 07:43 1125 0

Йоав Галант

Снимка БТА/АП

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Израелският министър на отбраната Йоав Галант е уверил САЩ, че той и военните ще предотвратят презаселването на ивицата Газа от израелци, става ясно от ведийна публикация, предаде ДПА.

Новинарският портал "Аксиос" съобщи, позовавайки се на американски и израелски официални лица, че Галант е заявил по време на разговори с американски официални лица миналата седмица, че планираната буферна зона в ивицата Газа ще има временен характер и ще служи само за целите на сигурността.

Възстановяването на аванпостове или селища от израелски заселници няма да бъде разрешено, бил казал Галант.

Министри от дясноконсервативната управляваща партия Ликуд на премиера Бенямин Нетаняху присъствата на конференцията в подкрепа на заселниците в Йерусалим в неделя вечерта. Израелските медии съобщиха, че са присъствали една трета от министрите от кабинета на Нетаняху.

В допълнение към завръщането на израелските заселници в крайбрежната ивица, крайнодесният министър на полицията Итамар Бен-Гвир също призова за изселване на палестинците. Той заяви, че това е единственият начин да се предотврати ново клане като това на 7 октомври, което предизвика конфликта в Газа.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Кърби отправи ясни критики към министрите, които се застъпват за преселване в ивицата Газа.

"Някои от тези реторики и изрази, които бяха приписани на някои от тези министри по време на това събитие - безотговорни; безразсъдни; подстрекателски, ще спра дотук с определенията ", каза Кърби пред журналисти в Белия дом.

Днес израелската армия съобщи, че войници са "неутрализирали" бойци на “Хамас”, които се укривали в болница в град Дженин на окупирания Западен бряг и са планирали непосредствена атака, предаде Ройтерс.

Военните идентифицираха един от мъжете като Мохамед Джаламнех, на 27 години, от Дженин, който имал контакти с централата на “Хамас” в чужбина и планирал „нападение, вдъхновено от клането на 7 октомври”.

Израелските военни обявиха също, че другите двама бойци са от района.

„Джаламнех е планирал да извърши терористична атака в най-скоро време и е използвал болницата като скривалище, затова беше неутрализиран“, съобщиха военните.

Не е получено незабавно потвърждение от палестинска страна за самоличността на мъжете.

Радио “Гласът на Палестина” съобщи за убийството на трима палестинци в болницата.

Западният бряг е сред районите, в които палестинците искат да създадат своя държава. Там има вълна от насилие след атаката на 7 октомври, предизвикала войната в Газа между Израел и “Хамас”, отбелязва Ройтерс.

Самият Нетаняху определи плановете за презаселване с евреи на ивицата Газа след войната като нереалистични.

През 2005 г. Израел се изтегли от Газа и евакуира повече от 20 израелски селища. През 2007 г. ислямистката организация "Хамас" пое еднолично контрола над крайбрежната зона след кървава битка с организацията "Фатах" на палестинския президент Махмуд Абас.

Там живеят около 2,2 милиона палестинци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!