Домът на Кант в Русия се руши, вандали драскат по стените му

Ивелина Ватова 21 март 2015 в 06:39 6420 1

Снимка Новый Калининград

За пореден път вандали "разкрасиха" дома на Кант

Къщата, в която е живял немският философ Имануел Кант в село Весьоловка, Черняховски район, Калининградска област в Русия, отново осъмна с вандалски надписи. На тях пише "Кант - лох". На местен жаргон "лох" е „храна за хитреци и мошеници“.

По стените авторите на различните графити са оставили и прякорите си - Дракончето, Пандата и Моржът, разказва местният сайт "Новый Калининград".

Великият философ Имануел Кант е роден в германския град Кьонингсберг през 1724 г. По това време градът е в границите на Източна Прусия. През 1946 година - в резултат на следвоенните договорености между великите сили - СССР включва региона в своите граници.

Полицията твърди, че издирва вандалите. Старите икони обаче никой не издирва. Те са изнесени от дома заедно с цялото обзавеждане. Едва крепящата се тераса явно някой е превърнал в свое обиталище, поне до неотдавна.

А, според местните, в рушащата се постройка различни компании редовно си устройват алкохолни партита.

На 200 метра горят трева. Съществува опасност пламъците да обхванат и старата сграда, съобщава кореспондентът на "Новый Калининград".

През 2013 година Владимир Путин се среща със студентите от Балтийския федерален университет "И. Кант" и им поръчва:

"Кант трябва да стане символ не само на Вашия университет, но и на целия регион."

През 2014 година, след редица публикации в местните медии, сградата е обявена за паметник на културата.

До ден днешен обаче няма и следа от някаква реставрационно-консервационна дейност, а постройката спешно се нуждае от сериозна реконструкция.

Домът на Кант

В продължение на три години, някъде в средата на 18 век – историците спорят дали от 1747 или от 1748 г., Кант е учител в пасторския дом в село Весьоловка. Така „изтърбушената“ днес сграда става "покрив" за Имануел Кант. Той е роден на 22 април 1724 година в Кьонигсберг, както се е наричал днешният Калининград от 1255 до 1946 година, когато СССР включва региона в своите граници - в резултат на следвоенните договорености между великите сили.

По данни от местните архиви първата постройка е от края на 17 век - като просторен за времето си „палат“ на местен земевладелец; между 1731 и 1734 г. се превръща в жилище на местния пастор, но се запазват старите й корени, Кант живее именно в него; последното генерално преустройство на сградата е от 1865 г.;

Така тя стига до наши дни, в 21 век, когато мислещият свят отбелязва 290 години от рождението на последния от класическата философска школа на модерна Европа, повлиял върху формирането и развитието на феноменологията, херменевтиката, екзистенциализма, позитивизма, аналитичната философия.

Добрата новина е, че е разработен специален проект „Кант – резиденция“, който превръща зданието и прилежащото му пространство в част от по-големия архитектурен замисъл, наречен „Сърцето на града“. В момента се извършват държавни експертизи, необходими, за да започне реализацията му.

Лошите новини обаче са малко повече: първо - заради кризата се очаква съкращаване на финансирането на проекта; второ - липсват дори информационни табелки, които да дават някакви сведения на туристите за присъствието на самия Кант в селото, а сградата продължава да се „разпада“ - и с активната помощ на усърдните си тайни „гости“, според които Кант не е нищо друго, освен „храна за хитреци и мошеници“.

В момента няма да се подава жалба в прокуратурата за поредната вандалщина, дали ще се възбуди дело ще се реши след като приключи полицейската проверка.

В Балтийския федерален университет обаче скоро започва приемът на документи за новата кандидатстудентска кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!