Бивш президент, депутатка и санкциониран от САЩ мечтаят за президентския пост в Иран

Кристина Минчева 04 юни 2024 в 12:05 956 0

Избори в Иран

Снимка GettyImages

Иран

Бивш президент на ислямската република Махмуд Ахмадинеджад и бивша иранска депутатка Зохрех Елахиан са сред регистриралите се за участие в президентските избори в Иран, които ще се проведат на 28 юни. Те трябва да бъдат проверени и одобрени от Съвета на пазителите, който контролира изборите и законодателството в страната.

Други видни лица, регитрирани за президентските избори в Иран, са посредникът по ядрените въпроси Саид Джалили, санкционираният от САЩ бивш началник на Революционната гвардия Вахид Хаганиан, твърдолинейният предстедател на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф и бившият председател на парламента Али Лариджани.

Вчера беше последният ден за регистрация за вота, който ще определят наследника на покойния президент Ебрахим Раиси, загинал при катастрофа с хеликоптер на 19 май. Министърът на вътрешните работи Ахмад Вахиди коментира пред Ройтерс, че проверката ще продължи седем дни и след това одобрените кандидати ще имат близо две седмици за предизборна кампания. Така на 11 юни Съветът на пазителите ще огласи списъка с одобрените кандидати.

Мнозина умерени политици критикуват 12-членния Съвет на пазителите, че умишлено дисквалифицира съперниците на твърдолинейните кандидати, които обикновено преобладават в президентска надпревара. Може да се каже, че Съветът е дясната ръка на аятолаха (върховният лидер в Иран - Али Хаменей- б.р.), защото освен че контролира изборите, е упълномощен с властта да тълкува конституцията и да определя дали законите, приети от меджлиса (парламента - б.р.), следват линията на шериата, като има право да упражни вето. Освен това шест от 12-те членове на Съвета се избират от върховния лидер, а останалите се предлагат от главата на съдебната власт и се одобряват от парламента.

Аятолах Али Хаменей има последната дума по всички държавни въпроси, като например ядрената и външната политика, а новоизбраният президент ще отговаря за справянето с влошаващите се икономически показатели. Покойният държавен глава Ебрахим Раиси беше близък с Хаменей и спряган за негов наследник. 

Кои обаче са регистриралите се за президентския вот видни политически фигури?

Махмуд Ахмадинеджад е бил кмет на Техеран от 2003 г. и бивш член на елитната иранска Революционна гвардия. Той става президент през 2005 г., преизбран е през 2009 г. и заема поста до 2013 г., отбелязва Ройтерс. Махмуд Ахмадинежад започва политика, носеща силно нравствен и консервативен отпечатък, като например забраняването на "излъчването на непристойна западна музика" по каналите на иранското радио и телевизия.

Върховният лидер Али Хаменей подкрепи Ахмадинеджад, след като преизбирането му през 2009 г. предизвика протести, при които десетки хора бяха убити, а стотици арестувани. 

Съветът на пазителите обаче му забрани да се кандидатира на изборите през 2017 г., година след като върховният лидер аятолах Али Хаменей го предупреди, че заемането на президентския пост "не е в негов интерес и в този на страната".

Между двамата възникна разрив, след като Ахмадинеджад изрично се застъпи за проверки на върховната власт на Хаменей. През 2018 г. Ахмадинеджад призова Хаменей за провеждането на честни избори. 

Очаква се той да бъде изключен от надпреварата.

Мохамад Багер Галибаф е твърдолинейният председател на иранския парламент. Първоначално Галибаф става парламентарен говорител след поредица от неуспешни кандидатури за президент и 12 години ръководене на иранската столица. Докато е кмет на Техеран, той развива градското метро и насърчава строителството на небостъргачи. Наскоро той бе преизбран за председател на парламента, пише БТА.

За мнозина обаче Галибаф е известен заради подкрепата си за насилственото потушаване на иранските студентски протести през 1999 г., когато е генерал от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Твърди се също, че в ролята си на началник на полицията Галибаф нарежда да се стреля по студенти през 2003 г.

Председент е регистрацията за участие в президентските избори на бившата депутатка Зохрех Елахиан.  57-годишната Елахиан е лекар и бивш член на парламентарната комисия по национална сигурност и външна политика. Тя беше избирана два пъти в парламента от листата на хардлайнерите.

В речта си след регистрацията Елахиан обяви мотото си: "Здраво управление, стабилна икономика, здраво общество" и обеща да се бори с корупцията, предаде Iran International.

Подобно на други хардлайнери, тя подкрепя задължителните правила за носене на хиджаб. През март Канада наложи санкции срещу нея за одобряване на смъртното наказание за протестиращи, участващи в движението "Жена, живот, свобода". Нейната кандидатура идва след месеци на сурова политика и действия от страна на правителството срещу жени, които не носят хиджаб.

Съветът на пазителите е дисквалифицирал жени, като се позовава на член 115 от Конституцията, който гласи, че кандидатите трябва да бъдат от политически или религиозни "риял", арабско съществително от мъжки род, което означава "мъже".

Някои конституционни експерти и политици обаче тълкуват "риял" като "фигури" или "лица", независимо от пола.

Али Лариджани беше председател на парламента на Иран в продължение на 12 години между 2008 и 2020 година. Той е известен с умерената си консервативна насоченост. Сега е съветник и съюзник на върховния лидер аятолах Али Хаменей. Бил е и главен преговарящ на Иран по ядрените въпроси с международната общност.

Саид Джалили, посредник по ядрените въпроси, който преди две десетилетия ръководеше кабинета на Хаменей в продължение на четири години, също се регистрира за участие в изборите. През 2013 г. Джалили се кандидатира за президентския пост, но не бе допуснат, а през 2021 г. се оттегли от надпреварата, за да подкрепи Раиси.

Санкционираният от САЩ бивш началник на Революционната гвардия Вахид Хаганиан също е сред кандидатите. Той е приближен на аятолах Али Хаменей. При регистрацията си за участие в изборите заяви, че се кандидатира въз основа на "опита си след 45-годишна служба в президентството и канцеларията на (върховния) лидер".

През 2019 г. американското Министерство на финансите постави Хаганиан в списък от девет физически лица, които са част от "най-близкото обкръжение на Хаменей и са отговорни за извършването на репресии както у дома, така и в чужбина", припомня Ройтерс.

След ЕС и САЩ наложиха санкции на Иран, свързани с производството на дронове за Русия

До изборите временен президент е Мохамед Мохбер, който беше вицепрезидент на Раиси. 68-годишният Мохбер, заедно с председателя на парламента и ръководителя на съдебната власт, е част от тричленен съвет, който се занимава с организацията на новите избори. Срокът, в който гласуването трябва да се проведе, е 50 дни.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II