„Ал Джазира“: Италия плаща откупи за милиони на терористи и пирати

OFFNews 09 октомври 2015 в 19:22 3898 2

Пирати

Снимка Архив

Сомалийски пирати. Рим е преговарял и с техни хора, показва разследването на „Ал Джазира“.

Шестмесечно разследване от екип на телевизия „Ал Джазира“ хвърля светлина върху сенчестия свят на преговорите за заложници. То разкрива как някои правителства плащат откупи на въоръжени групи, противно на официално обявената си политика.

В един случай Италия е платила милиони долари за освобождаването на един италиански и един белгийски журналист, задържани от сирийци. В друг 11 милиона долара са дадени на въоръжената сирийска група Фронт Нусра, в замяна на свободата на две хуманитарни работнички.

Италия е участвала и в преговори със сомалийски пирати, показват секретни сведения, получени от журналистическия екип.

Разследването на „Ал Джазира“ е в основата на документалния филм „Бизнесът със заложници“. В него се разказва как са пуснати от сирийските им похитители италианският журналист Доменико Кирико и неговият белгийски колега Пиер Писинин да Прата.

Мутаз Шаклаб, който служил като посредник в тази сделка, казва пред „Ал Джазира“: „Похитителите искаха десет милиона долара, но мисля, че им бяха дадени 4 милиона“. Плащането било извършено от италианец.

Член на „Бригадите Фарук“, група, сражаваща се в Сирия, също свидетелства за предаването на сумата: „Парите бяха в пакети по 100 000 долара – казва Махмуд Дабул. - всеки беше в отделна найлонова торба.“

„Ал Джазира“ разполага със снимки, които показват как 11 милиона долара в кеш са връчени през януари 2015 г. на хора от Нусра, група, свързана с ал Каида. Парите осигурили освобождаването на отвлечените хуманитарни служителки Грета Рамели и Ванеса Марцуло.

Секретни разузнавателни телеграми, изтекли до „Ал Джазира“ разкриват също как италианското правителство се е намесило за освобождаването на човек с двойно гражданство – италианско и южноафриканско, задържан за заложник в Сомалия. Бруно Пелицари и неговата приятелка Деби Калиц са били пуснати, след като Италия е платила на пиратите 525 000 долара.

Сестрата на Пелицари, както и Деби Калиц, потвърждават тайното италианско участие. Но бившата заложничка е притеснена: „Инструктираха ни, че има някои неща, за които не ни е позволено да говорим“.

След епизода с пиратите правителствата на Италия и РЮА са прокарали в медиите фалшив разказ. Според него заложниците били освободени в дръзко нападение на подкрепени от Запада сомалийски военни.

Италианското правителство се е въздържало да коментира разкритията на „Ал Джазира“, заявявайки, че неговата политика е „да не плаща откупи“.

Филмът на „Ал Джазира“ се връща и към случая с американския журналист Джеймс Фоли, който беше обезглавен от ИДИЛ през август м. г. Правителството на САЩ отказва да преговаря с групи, които смята за „терористични“ и настоява семействата на заложници да правят същото.

Майката на Фоли – Даяна, смята, че правителството ги е изоставило. Тя описа трагедията на семейството и насочи критиките си пряко към Марк Мичел, който до до януари 2015 г. е бил съветник на президента Обама по антитероризма.

„Той абсолютно нямаше състрадание към нас. Всичко, което знаеше беше „Без отстъпки“, казва тя, твърдейки, че семейството е било предупреждавано - дори със заплахи - да не влиза в преговори с похитителите.

Самият Мичел критикува европейските правителства че плащат откупи. „Поне би трябвало да имат моралния кураж да го правят открито – казва той. - А те поддържат публично фикцията, че се противопоставят на такива плащания“.

Бившият съветник в администрация критикува и една промяна в политиката на Обама, според която семейства, опитали се да платят откуп, не подлежат непременно на съдебно преследване. Според Мичел това не само противоречи на международното право, но и не допринася за сигурността на американските граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!