Quantcast

САЩ: Нe плащаме откупи на терористи

Ивайло Анев Последна промяна на 22 август 2014 в 10:50 3890 2

Американският журналист Джеймс Фоули преди да бъде обезглавен от ислямистите.

САЩ отхвърлиха идеята да плащат откуп за отвлечени американски граждани, заявявайки, че това само би направило американците по-уязвими, предаде ДПА.

Говорителката на Държавния департамент Мари Харф реагира на съобщение във в. „Уолстрийт джърнъл“, че групировката „Ислямска държава“ е поискала 100 млн. евро за освобождаването на американския фоторепортер Джеймс Фоули. Сумата беше назована от Фил Балбони – бившият работодател на Фоули в сайта „Глобал пост“.

Харф посочи, че САЩ имат дългогодишна политика да не плащат откупи. Към американското правителство не са били отправяни никакви преки искания за откуп за Фоули, заяви още тя.

Балбони заяви пред Си Ен Ен, че интервюта с около десетина европейски заложници, които са били освободени от "Ислямска държава", показали, че откупът варира от 2,6 до 5 милиона долара, и семейството на Фоули опитвало да ги събере.

Надеждата им за оцеляването на Фоули започнала да изчезва с началото на американските удари на 8 август.

През юли вестник "Ню Йорк таймс" съобщи, че европейски страни финансират терористични организации, като плащат огромни суми пари за освобождаването на заложници, взети от свързани групировки, свързани с Ал Каида. Харф заяви, че "Ислямска държава" е набрала милиони долари от отвличане на хора от западни държави само през 2014 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2014 в 14:14

САЩ не плащат откупи на терористи - те им плащат заплати.

22.08 2014 в 13:39

Ако САЩ не бяха толкова лицемерни, просто щяха да подкрепят БЕЗРЕЗЕРВНО усилията на Израел за установяване на мир чрез сила, защото историята е доказала, че това е единствената правилна стратегия във Близкия Изток.

Сега американците подкрепят доста колебливо израелската позиция, за сметка на някои техни подозрително добри отношения с околни ислямски полуфеодални режими, които хвърлят милиарди за подкрепа на тероризма и джихадизма.

Израел е единствената цивилизована и демократична държава в целия район, и благодарение на нея там все още има надежда за цивилизацията и демокрацията.