Една легенда се завърна на европейската сцена

Родината на незабравимия Ференц Пушкаш дочака своя миг

Деян Спасов 16 ноември 2015 в 15:22 5308 0

Тамаш Прискин (вляво) вдигна публиката в Будапеща на крака с гола си за 1-0 във втория бараж между Унгария и Норвегия. Снимка: The Guardian

Колко дълго трябва да чакаш, за да видиш някога легендарната си родина на голям футболен форум? Въпрос, който вълнува много родни футболни фенове.

В неделя вечер чакането за една европейска легенда приключи. Унгария възкръсна от футболната пепел и се класира за Европейското първенство догодина във Франция след категоричен успех над Норвегия с общ резултат 3-1.


Първият мач като гост в Осло бе спечелен от Бернд Щорк и въпитаниците му с 1-0, а снощи победа с 2-1 в Будапеща окончателно подпечата билетите им за ЕВРО 2016.

"Маджарите" изстрадаха своята радост след 29 години без участие на голям форум (последно на Мондиал 1986 в Мексико) и 43 години без участие на Европейско първенство (последно на ЕВРО 1972 в Белгия).

Ще ви отведа още по-назад. Във времена, в които футболът не е бил толкова комерсиален, в които не е бил "арена" за черно тото. В момент от историята, в който феновете на "красивата игра" още дори не са предполагали за съществуването на Пеле, а Марадона и Ван Бастен още не са били родени. Тогава, когато Европейското първенство дори не е съществувало.

През 50-те години на миналия век същата тази Унгария, която днес заема не особено престижното 33-то място в ранглистата на ФИФА, е накарала света да погледне на футбола с други очи.



Отборът, запомнен в историята като "Магическите Маджари" - 1953 г. Снимка: Wikipedia

"Златният" национален отбор на Унгария още известен като "Магическите Маджари" записва 42 победи, 7 равенства и само една загуба в годините между 1950-а и 1956-а. Този тим със старши треньор Густав Шебеш налага стила известен като "тотален футбол" със система 2-3-3-2.

Отборът е изграден около динамичния квартет в атака - остриетата - Ференц Пушкаш и Сандор Кочиш, атакуващия халф Йозеф Бозик и първия в историята "дръпнат" назад нападател, който играе ролята и на халф - Нандор Хидекути. Неговата позиция днес често се нарича "фалшива деветка".

Звездата на "Магическите Маджари" безспорно е Ференц Пушкаш, определян от много специалисти като един от най-великите за всички времена. Той отбелязва красноречивите 84 гола в 85 мача за Унгария и 514 гола за 529 двубоя с екипите на Хонвед (Будапеща) и Реал (Мадрид) в унгарското и испанското първенство.



Капитанът Ференц Пушкаш в кадър от финала на Световното през 1954 г. срещу Германия, запомнен като "Чудото от Берн".

По пътя си към историята "Златният тим" на Густав Шебеш печели Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г. Впоследствие през 1953 печели "мача на века" на митичния "Уембли" в Лондон, където нанася първото поражение на англичаните насред родината на футбола с 6-3. Реваншът в Будапеща е още по-внушителен - 7-1, като Пушкаш отбелязва по два гола и в двата мача.

Идва Световното първенство през 1954 г. в Швейцария. Унгария е абсолютен фаворит за спечелването му и е определян като най-добър отбор в света. В мач от групите на турнира Унгария побеждава Германия, излязла с голяма част от резервите си, с 8-3. Ференц Пушкаш обаче напуска терена на носилка с пукнат глезен след брутално влизане на Вернер Либрих.

На 1/4-финалa на 27 юни 1954 г. Унгария победжава Бразилия в мача, наречен "Битката за Берн". "Кариоките" са отнесени с 4-2 пред 40 000 души. По време на двубоя английският рефер Артур Елис гони общо трима играчи от двата отбор, а "битката" завършва с грозни сцени и бой след последния съдийски сигнал.

1/2-финалът е срещу двукратния световен шампион Уругвай. Унгария води с два гола преди Скиафино да направи две перфектни подавания към Хоберг, който и в двата случая е точен - 2-2. Сандор Кошич с два гола през второто продължение носи победата на Унгария и ги класира за финала.

Последната стълбичка в Швейцария или "Чудото от Берн" всъщност е краят на непобедимия отбор на "магическите маджари". Унгарците продължават да са абсолютен фаворит, а и все пак те смазват Германия в групите с пет гола разлика броени дни преди това... Е, не всичко е така, както изглежда.

Мачът започва. Още до десетата минута по план Унгария вече води с 2-0 на Германия. Мак Морлок веднага връща един гол за "Маншафта", а Хелмут Ран изравнява в 18-та минута. Унгарците пропускат повече от 13 чисти положения. На всеки пет минути се открива шанс за гол пред вратата на Германия. Три пъти топката се отбива в гредите, а два пъти защитници на "Бундестима" избиват кълбото от голлинията.

Тогава немислимото се случва. Немците и този път контузват още по-сериозно звездата Пушкаш, а по това време смените не са били позволени и той остава на терена. Пет минути преди края Ран стреля и топката влиза във вратата, обратът е факт - 3-2 за Германия. До края едва тичащият Пушкаш вкарва гол, но той е отменен, заради засада.

Така митът за непобедимия отбор на "Магическите Маджари" завършва, но те са запомнени като един от най-великите отбори в историята на играта, донесъл най-силните футболни години на Унгария.

Връщаме се в настоящето, във времето на брутално насилие по света и явна корупция във футбола. Във времето, в което все повече оценяваме истинските истории, истинските мачове и истинските отбори.

Чакането за един отбор и един народ приключи. Европа отново ще може да си припомни за футболния романс на "Маджарите". 62 години по-късно възпитаниците на настоящия селекционер Бернд Щорк най-после ще се борят да възродят славата на легендарната футболна нация. На нацията на Пушкаш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!