Джокович защити титлата си на Australian Open

Любомир Тодоров 29 януари 2012 в 17:05 1504 0

Новак Джокович
Новак Джокович

Световният №1 при тенисистите Новак Джокович защити титлата си на Australian Open след невероятно зрелищен финал за историята срещу втората ракета на планетата Рафаел Надал от Испания.

Сръбският тенисист, който е победител в надпреварата от 2008 и 2011 г., измъкна геройски трофея след 353 минути игра на "Род Лейвър Арена" в стотното издание на първия за годината турнир от Големия шлем с 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (6), 7:5. За 24-годишния белградчанин това е пета титла от турнирите от Големия шлем и трета поредна, след като преди това триумфира и в миналогодишните издания на "Уимбълдън" и US Open.

И в трите случая във финала Ноле побеждава именно Рафа Надал.

Джокович стана петият тенисист в Откритата ера на турнирите - след 1968 г., когато професионалистите получават правото да играят в състезанията от Големия шлем, който печели три поредни титли от голямата четворка. Преди него до такова постижение са стигали Род Лейвър, Пит Сампрас, Роджър Федерер и Рафаел Надал.

25-годишният испанец, който преследваше втората си титла в Мелбърн след тази през 2009 г., и 11-а в турнири от Големия шлем на сингъл, продължи "черната" си серия срещу Джокович, като регистрира седмата си поредна загуба от сърбина. Това бе 30-и сблъсък между двамата гиганти, като Джокович записа 14-ата си победа.

Световният №1 демонстрира уникална издръжливост и въпреки здравата битка, през която трябваше да премине на полуфиналите 48 часа по-рано с маратонски сблъсък с Анди Мъри от Великобритания, продължил 288 минути, издържа в нова няколкочасова драма. Във финалното шоу на турнира, което Ноле и Рафа сътвориха, сърбинът показа за пореден път по-здрава психика и стигна до успеха в напълно равностойна битка. Надал отчете 71 непредизвикани грешки и 44 уинъра срещу 69 непредизвикани грешки и 57 уинъра за опонента му. Световният №2 успя да пласира 10 аса срещу 9 за шампиона. От шест възможности за пробив в подаването на съперника Надал успя в четири. Джокович получи 20 шанса, като се възползва в 7 от тях. Мачът започна отлично за Надал, който пое инициативата и пръв стигна до пробив. Поизнервен Джокович на два пъти смени ракетата си, след което успя да върне ранния пробив. Левичарят от Манакор обаче успя да удържи превъзходството си от началните минути и да затвори сета. Джокович реши да смени и фланелката си, като от бяла мина на черна, което явна му помогна. Във втория и третия сет играта на Надал буквално рухна, като почти нищо не му се получаваше. Испанецът изгуби някъде разнообразието и най-вече агресията в играта си. В същото време Джокович пък се разигра и без особени проблеми направи пълен обрат. Четвъртият сет започна също под диктовката на Джокович. Притиснат до стената, Надал успя да се вземе в ръце и постепенно изравни играта, като след доста обрати успя да вкара частта в тайбрек, който измъкна и с известна доза шанс, пращайки битката в пети сет. В него ключовият момент бе в 11-ия гейм, в който Ноле проби и поведе с 6:5.

След това сърбинът не допусна нов обрат и триумфира за втора поредна година с трофея в Мелбърн, показвайки повече от категорично, че в момента е абсолютният №1 в световния тенис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови