"Дружина полска" превзе ирландската крепост

Медицинският феномен Пешко дебютира на европейски финали

OFFNEWS 12 юни 2016 в 20:52 4807 0

Полша постигна първа победа на европейски финали, след като надви с 1:0 Северна Ирландия в двубой от група С на Евро 2016,  който се изигра на "Алианц Ривиера" в Ница.

Така "дружина полска" сложи край на серията от 12 мача без загуба на водения от Майкъл О'Нийл тим и усложни задачата му да продължи в плейофите. В герой за Полша се превърна Аркадиуш Милик, който порази вратата на ирландците през второто полувреме.

Двубоят премина под тоталната доминация на Полша, докато ирландците разчитаха на здрава защита. Най-добрата възможност за Полша през първото полувреме беше в 30-ата минута, когато  Лукаш Пишчек проби отдясно, намери Аркадиуш Милик в наказателното поле, но нападателят на Полша не успя да нанесе точен удар и топката прелетя над вратата.

Милик получи шанс да поправи грешката си в 51-ата минута и този път не сгреши. Нападателят на Полша получи топката пред вратата от Блашчиковски и успя да я прати в мрежата през краката на Каткарт.

В края на мача ирландците се разиграха и можеха да стигнат до изравнителен гол в 71-ата минута, когато резервата Уошингтън пропусна. В 86-ата минута Криховях отправи бомбен удар към вратата на ирландците, но не успя да порази целта, с което да реши мача. Минута по-късно в игра се появи феноменът Славомир Пешко. Футболистът с 4 бъбрека направи своя дебют на еврофинали, който ще остане завинаги в историята на полския футбол с първата победа от шест изиграни мача на такова ниво. Така Полша излезе временно начело в класирането в групата, в която са още отборите на световния шампион Германия и Украйна.

Полша - Северна Ирландия 1:0
1:0 - Милик (51)

Полша: Шчесни; Пишчек, Гилк, Паждан, Йедречук; Блашчиковски (80 - Гросицки), Криховяк, Мачински (77-Йодловиец), Капустка (87-Пешко); Милик, Левандовски

Северна Ирландия: МакГавърн; МакЛахлин, Каткарт, Еванс, МакОули; МакНеър (46-Далас), Норууд, Дейвис, Беърд, Фъргюсън (66-Уошингтън); Лафърти
Жълти картони: Капустка, Пишчек (П), Каткарт (СИ)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!