Френска стачка ще засегне Евро 2016

OFFNews 11 юни 2016 в 08:36 4205 1

Снимка Reuters

Пилотите на френските национални авиолинии започнаха 4-дневна стачка, която може да наруши плановете на хиляди футболни фенове за втория ден на Евро 2016, пише Би Би Си.

Air France анулира 30% от съботните си полети, но от компанията увериха, че приоритетни за тях са пътуванията до градовете домакини на мачовете от първенството. 

Съюзът на пилотите иска правителството да се откаже от новите трудови закони, които ще улеснят наемането и уволняването на хора. Това е един от многото съюзи, които предприемат такива действия - боклукът на Париж не се събира от четвъртък, в железопътния транспорт също има стачка, бензиностанциите "пресъхнаха", след като протестиращи блокираха рафинерии.

Президентът Франсоа Оланд предупреди трудовите съюзи да не пречат на първенството.

"Обръщам се към чувството за отговорност на всеки, защото ако държавата трябва да изпълни дълга си - и ще го направи, тя ще предприеме всички необходими мерки."

Съюзът на пилотите обяви, че стачката ще продължи от събота до вторник. Но главният изпълнителен директор на компанията обеща да се опита да минимизира проблемите за градовете домакини.

Той добави, че спорът струва на авиокомпанията 5 милиона евро на ден.

Стачката засяга и България. Днес са анулирани и полетите на компанията от и до София. Пътниците могат да променят резервациите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови