Армения ни препъна за баражите, Пенев обвини съдиите

OFFNews 11 октомври 2013 в 20:52 3425 3

Българският национален отбор по футбол допусна доста грешки в защита и нападение и отстъпи при гостуването си на Армения с 1:2. Така нашите се препънаха още в първата от двете последни и решителни световни квалифакиции в група В.

Загубата намали до минимум шансовете на отбора ни за класиране за бараж за Мондиал 2014 в Бразилия. Оставаше ни да се надяваме Дания да загуби домакинството си срещу тима на Италия, който вече си бе осигурил класиране. Гостите поведоха, но датчаните стигнаха до изненадващ обрат. Добре че Алберто Акуилани вкара късен гол за 2:2, с който запази теоретичните ни шансове за класиране на плейоф. За това обаче, е нужно България задължително да победи Чехия и в няколко други групи да има щастлива за нас финална развръзка... 

Още от самото начало се видя, че мачът в Ереван ще е повече от труден. На крилете на огромното си желание за реванш, домакините започнаха силно през първото полувреме, подкрепяни френетично от десетината хиляди зрители по трибуните. Нашите издържаха до 44-та мин., когато защитникът Николай Бодуров фаулира Арас Йозбилиз ("Спартак" Москва) пред наказателното поле. Съдията, германецът Феликс Брих, показа червен картон за футболиста на "Литекс", а Йозбилиз бе точен за 1:0 от прекия свободен удар.

Нашите започнаха второто полувреме решени да се върнат в мача. Голът се „печеше“ и малко по-късно падна. Капитанът Ивелин Попов ("Кубан" Краснодар) вкара от фаул в 60-ата мин. Само след 3 минути обаче, Светослав Дяков ("Лудогорец") получи втори жълт картон и тимът ни остана с 9 души на терена. Накрая нашите не издържаха и се стигна до гол на Юра Мовсисян ("Спартак" Москва) в 87-та мин., който хвърли в екстаз арменските фенове. Най-добрите положения за нашите бяха изпуснати от резервата на ПСВ Айндховен Станислав Манолев и Ивелин Попов.

Преди началото на мача феновете на домакините издигнаха плакат, на който, особено популярната в страните от бившия СССР пророчица Баба Ванга казва: „Справедливостта ще бъде възстановена в Ереван, победата принадлежи на Армения!“.

Снимка: news.am Снимка: news.am

"Контролирахме мача и на първо място искам да похваля момчетата. Гордея се с тях, бяха перфектни от първата до последната минута. Направихме и невъзможното да стигнем до победа или поне да спечелим една точка. Явно сме станали силен и неудобен отбор за всеки. Затова и започна да ни се пречи. Ще питам ФИФА дали вече да почваме мача с един-двама души по-малко. Колкото и голове да вкарваме, явно няма да ни позволят да победим. Преди нашия първи червен картон имаше три положения за изгонване на съперници, включително и пред тяхното наказателно поле. Други фактори, които не зависят от нас, не ни позволяват да вървим напред. Спирам дотук. Много заслужавахме да стигнем до плейоф, където всичко можеше да се случи. Срещу Чехия ще търсим победа, винаги съм учил момчетата на морал. Излизаме от групата с високо вдигната глава", заяви селекционерът Любослав Пенев пред БНТ.

. . . 

АРМЕНИЯ - БЪЛГАРИЯ 2:1
Голмайстори: 1:0 Йозбилиз (45) 1:1 Попов (60) 2:1 Мовсесян (87)

АРМЕНИЯ: Роман Березовски, Камо Ховханисян, Храир Мкоян, Роберт Арцуманян (12-Валери Алексанян), Левон Хайрапетян, Карлен Мкърчян, Хенрих Мхитарян, Арас Йозбилиз (54-Маркос Пицели), Геворг Газарян, Артур Саркисов (90-Давид Маноян), Юра Мовсесян;
Треньор:

БЪЛГАРИЯ: Владислав Стоянов, Йордан Минев, Николай Бодуров, Иван Иванов, Петър Занев, Владимир Гаджев, Светослав Дяков, Станислав Манолев (59-Александър Тонев), Георги Миланов (76-Венцислав Христов), Ивелин Попов, Емил Гъргоров (68-Христо Златинки);
Треньор: Любослав Пенев

Съдия: Феликс Брих (Германия)
Жълти картони: Арцуманян, Мовсесян, Минев
Червени картони: Бодуров (44), Дяков (62)
Ереван, Стадион "Републикански", 10 000 зрители

Резултати в нашата група от тази вечер:Армения - България 2:1; Малта - Чехия 1:4; Дания - Италия 2:2

Класиране в група В:
1. Италия - 9 мача, 21 т. (17:7; +10 гола)
2. България - 9 мача, 13 т. (14:8; +6)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
3. Дания - 9 мача, 13 т. (11:12; -1)
4. Чехия - 9 мача, 12 т. (12:9; +3)
5. Армения - 9 мача, 12 т. (10:11; -1)
6. Малта - 9 мача, 3 т. (5:22; -17)

 . . .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!