Quantcast

Търсим супермитничари в почивните дни

Владимир Йончев Последна промяна на 24 декември 2013 в 15:23 7436 10

След като 6 месеца не стигнаха на кабинета да избере началници на големите митници, премиерът Пламен Орешарски е решил, че най-подходящото време да намери супермитничари са почивните дни около Коледа и Нова година.

Агенция "Митници" обяви конкурс за Началник на митница” в митниците Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов и Югозападна.

Крайният срок за подаване на документите е 6 януари.

Обявата за конкурса бе качена преди малко в сайта на Агенция "Митници", въпреки че администрацията й е в почивка от 4 дни.

Въпреки че това са вероятно най-атрактивните длъжности в държавата, обявата е забита на необичайно трудно за намиране място. Тя е скромен линк, до който се стига при натискането на други четири линка. За да я прочетете най-напред трябва да натиснете 'Кариери и обучение' в долния край на дългото ляво меню, после 'Кариера' и ако нещо ви подтикне да изчетете дългите правила, в които се описва по принцип как се подбират кадри, в долния им край след няколко екрана можете да намерите трети линк - 'Обявления за конкурси и подбори'. Ако по някаква причина предусещате, че той е бил обновен на Бъдни вечер, можете да го натиснете и ще стигнете до обявата за конкурса.

Управляващаат коалиция е написала такива условията за конкурса, че да се гарантира, че за благите постове могат да кандидатстват митничари, които са били верни на предишната Тройна коалиция. На конкурса могат да се явят само хора, назначавани на ръководни постове преди 2007 г. - т.е. назначени при правителството на Сергей Станишев или при предшестващата го коалиция между ДПС и НДСВ, когато начело на митниците беше Асен Асенов - същият началник, който и при Станишев.

Иска се още кандидатът да е бил 5 години на ръководна длъжност. Така издигналите се при ГЕРБ митничари са пресети и изборът ще е само между назначените на ръководни постове от Сергей Станишев и Асен Асенов.

Външни на системата лица не се допускат на конкурса.

В почивните дни кандидатите трябва да научат дълъг списък от закони и регламенти и да напишат концепция как ще ръководят митницата, за която кандидатстват.

Управляващите са се подсигурили и срещу риска неправилен човек да напише по-добра концепция. Формата на оценяване е "интервю", а обективни критерии за оценка няма.

В предизборните си обещания БСП гарантира, че ще събере в бюджета между половин и един милиард годишно повече приходи в бюджета, които ГЕРБ отклонява към контрабандата и мафията, а Волен Сидеров сметна, че с тези пари средната пенсия ще стане 500 лева.

Справките на министерството на финансите обаче сочат, че приходите от акцизи при новата власт са значително по-малки, отколкото по времето на ГЕРБ. Новият финансов министър Петър Чобанов лежа на пода на белия автобус, за да прокара актуализация в бюджета, която поставя пред митниците далеч по-ниски цели, отколкото заложените в бюджета на Дянков. Дори и занижените приходи обаче не бяха изпълнени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.12 2013 в 15:17

Уважаеми читатели на OFF News, знаете ли, колко читави служители бяха съкратени по времето на ГЕРБ, около-1 000 души. Нима тези служители, с по 20-30 години стаж, са чужди за системата?!?
Този факт означава, че ГЕРБ-щината в Митниците, не само не е отстранена, а продължава да съществува.

25.12 2013 в 21:37

Те хората са си ги приготвили.Сега ще видите невижданите размери на контрабанда на цигари и всякакви акцизни стоки.
А бюджета ще го скалъпят с няколко милиарда заеми.
А и какво по хубаво време за търсене на кадри по време на коледните празници,тъкмо никой няма да се сети да проверява за работа.
Да се сетим ли за продажбата на военна техника където търгът беше обявен два дни преди да се проведе,а техниката беше разхвърляна в цяла България.
Нищо ново под слънцето с червените педали,но народа това си е поръчал,това ще сърба.

25.12 2013 в 16:15

http://customs.bg/bg/page/220
вместо да побликувате горния линк, Вие сте изписали куп глупости.....ами нали трябва да се манипулират читателите

25.12 2013 в 16:14

http://customs.bg/bg/page/220
вместо да побликувате горния линк, Вие сте изписали куп глупости.....ами нали трябва да се манипулират читателите

25.12 2013 в 10:05

Ако искате да "бръкнете" в проблема с конкурсите в митниците, а и на други места, поразпитайте как протичат те.
А горната статия е съшита с бели конци. Преди да се мъчите да създавате нещо скандално, проверете. Конкурсите в държавната администрация се обявяват задължително в административния регистър, а той е достъпен за всички. Човек и под средна интелигентност ще се справи с него. Друг е въпросът дали методиката за провеждане на конкурсите не е такава, че да облагодетелства "нашия" човек.

24.12 2013 в 22:09

Еле да ми падне солунската митница.........

24.12 2013 в 18:47

офффнюз, що не ми пуснахте коментара ?

24.12 2013 в 18:29

нямам управленски опит,регламентите и законите, и за 5 години няма да ги науча,не ми пука дали ще се справя, но искам като Калинка да бъда Началник и да командвам.

24.12 2013 в 18:20

Това се казва прозрачност по орешарски и по станишевски. В името на тази "прозрачност" те направиха и метежа.

24.12 2013 в 17:05

Ами то този който трябва да бъде назначен документите отдавна са му подадени.