Пандора пейпърс: Сръбски министър притежавал 24 апартамента на Българското Черноморие

Мая Младенова 04 октомври 2021 в 16:02 7977 0

Сръбският финансов министър Синиша Мали е притежавал 24 апартамента на Българското Черноморие, показват документи, разкрити по новата афера "Пандора пейпърс" на Международния консорциум на разследващите журналисти.

Мали е министър от май 2018 г., а преди това има четиригодишен мандат като кмет на Белград (2014-2018). Той е сред изтъкнатите политически играчи в страната и е близък до президента Александър Вучич.

През 2015 г. Мали категорично отрича информацията, че има 24 луксозни имота на българския бряг, в комплекса "Свети Никола" - на обща стойност 6,1 млн. долара. Новоразкритите документи обаче го доказват. Тогава кметът на сръбската столица твърди, че всъщност има един апартамент, а се появява в досиетата на другите 23 имота, понеже помагал на клиент в търговска сделка. Освен че е гневен на медиите за тази информацията, на пресконференция Мали хвърля ръкавицата към репортерите: "Ако го докажете, ви давам ключовете за апартаментите."

Скандалът тогава възниква, понеже Синиша Мали няма доходи, които да оправдаят такива имоти. Годишната му заплата на държавен служител никога не е надвишавала 34 000 евро. Вучич, на свой ред, нарича лъжи твърденията по адрес на дългогодишния си съюзник.

Международното разследване "Пандора Пейпърс" сега доказва, че Мали е бил собственик на 24 апартамента в качеството си на директор на две офшорни компании от Британските Вирджински острови - Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. Политикът е бил клиент на Trident Trust - основател на другите две офшорни компании.

Каква е схемата

Trident Trustesta е основала две компании на Британските Вирджински острови, които са популярна офшорна дестинация: Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp. Тези две компании са купили две български фирми, "Ерма 11" и "Ерул 11", които вече притежават повечето от въпросните апартаменти, а скоро след това придобиват останалите. Мали е вписан като директор на двете компании от Вирджинските острови, затова и по-рано журналисти успяха да свържат името му с аферата. Не беше обаче ясно кой е притежателят на тези компании и следователно - на имотите.

Новото разследване доказва, че Мали е бил на практика техен едноличен собственик.

Синиша Мали не е коментирал новите разкрития. Не е ясна и съдбата на всички апартаменти. За 6 от тях се знае, че са запорирани и конфискувани от българските власти и че чрез адвокат Мали е правил транзакции, свързани с тези имоти.

"Пандора пейпърс" засяга над 330 политици от 91 държави. Сред тях има и двама български политици, като към момента имената им не са съобщени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови