Pandora Papers: Над 330 политици по света укрили милиони в офшорни убежища. Двама българи сред тях

Кралят на Йордания натрупал $100 млн. с офшорна мрежа. Чешкият премиер пропуснал да декларира компания, чрез която купил имение за 22 млн. Разкриват се финансови дейности на ''неофициалния министър на пропагандата'' на Путин

Александра Маркарян 03 октомври 2021 в 22:49 18849 3

35 бивши и настоящи държавни ръководители са укрили милиони долари в офшорни данъчни убежища, разкри Международният консорциум на разследващите журналисти чрез мащабното си разследване Pandora Papers, основано на информация от милиони изтекли документи.

Политиците са над 330 от 91 страни и територии. Двама от тях са от България, допълва БНР. Имената им не се съобщават.

174 от компаниите са свързани със собственици от страната ни.

Според Pandora Papers йорданският крал Абдула Втори е използвал мрежа от офшорни компании, за да натрупа 100 милиона долара в недвижими имоти от Малибу до Лондон.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш - на когото предстоят избори идната седмица - не е декларирал офшорна компания, чрез която е купил имение във Франция на стойност 22 милиона долара.

Семейството на азербайджанския президент Илхам Алиев също е използвало офшорки, за да придобие сгради и имоти в Лондон за десетки милиони.

Руският президент Владимир Путин не е пряко споменат в документите, но чрез сътрудници е свързан с тайни активи в Монако. Документите описват финансовите дейности на „неофициалния министър на пропагандата“ на руския президент и на повече от 130 милиардери от Русия, САЩ, Турция и други нации.

В списъка са още президентите на Украйна, Кения, Еквадор.

Сред бившите премиери е британският Тони Блеър.

Документи разкриват, че банки по света са помогнали на клиенти да основат най-малко 3 926 офшорни компании с помощта на "Alemán, Cordero, Galindo & Lee" - панамско юридическо дружество, ръководено от бившия посланик на страната в САЩ.

Консорциумът на разследващите журналисти е открил близо хиляда офшорни компании, свързани с повече от 330 високопоставени политици и държавни служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

2

случайно прочетох

04.10 2021 в 09:24

А колко са с шкафчета?

1905

1

тОлуп

03.10 2021 в 23:24

Само двама?