Наказателна акция срещу избирателите в Бобов дол

Александра Маркарян 25 май 2014 в 17:30 40375 22

Срещу работещите в мини Бобов дол се провежда наказателна акция. Тя е започнала след изтичането на записите за контролиран вот в полза на БСП. Акцията се осъществява се от ръководството на партия Лидер.

Това се казва в сигнал, публикуван на гражданската платформа "За честни избори" преди минути и придружен със снимки.

Схемата е следната. Работещите в мините на Бобов дол получават част от заплатата си под формата на ваучери, които могат да разменят срещу хранителни продукти единствено в магазините на Христо Ковачки.

При неподчинение на инструкциите за гласуване за правилната партия и резултат в общината, различен от "поръчания", магазините се опразват.

"Резултатът е следният - вместо 600 лева месечна заплата сте получили 400 купони за храна на стойност 200 лева от съответните магазини (Европа). Изтеглят ли стоките от тези магазини, си оставате с 400 лева и купони, които в никой друг магазин не се приемат. Така се стимулира корпоративният вот в Бобов дол!", се казва в сигнала.

Изтеклият преди дни пълен запис от разследването на Нова тв показа, че партията, купувала гласове в мини Бобов дол, е БСП. От него стана ясно още, че в дните преди изборите миньорите са подложени на натиск от шефовете си да "подкрепят правителството" на изборите. Това щяло да им гарантира работата, редовно превеждане на аванс и заплати, инвестиции в мината.

"Ако не подкрепим "Коалиция за България", след това може да станем всичките в заеми", казва началникът.

"Всичко е точно на народа обяснено, знае номера на бюлетината", допълва друг от шефовете пред събраните служители.

"25-и, неделя, ще има избори. Тази седмица ще се дават и заплати. Значи, това означава, че е добре да се работи с правителството, да кажем", се чува още от записа.

Работниците твърдят пред камерата на Нова, че за първи път получават аванс от 100 лева и добавка от 50.

„Организацията е по списък. Началник-участъците на рудниците в назначенията питат по отделно всеки човек колко човека може да подсигури за изборите на 25 май. Уволнение грози този, който не гласува”, разказа миньор, пожелал анонимност.

В същото време от ЦИК днес увериха, че няма нарушения в Бобов дол.

"В Бобовдол всичко е чисто, няма установени нарушения", каза за Цветозар Томов, говорител на Централната избирателна комисия, пред "Фокус".

До 17.30 ч. нямало нарушения на изборния процесБобовдол. „Не мога да кажа, колко проверки сме направили там, за да не информирам тези, които използват различни методи до контрол. Колкото проверки сме счели за нужно, толкова сме направили. Направиха се проверки от представителите на Централна избирателна комисия и от представителите на районната избирателна комисия. Всички секции бяха обходени, през целия ден и районната и централната избирателни комисии имаха представители в общината. Това, разбира се, не може да стане навсякъде, но реагирахме на силния обществен интерес и на публичните съмнения, че вотът там ще бъде опорочен”, допълни Цветозар Томов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!