Брюксел рекламира София със снимки от Скопие

Александра Маркарян Последна промяна на 03 април 2014 в 10:23 9320 6

Залата в Парламентариума в Брюксел, където посетителите могат да видят близо 100 филмчета за различни места в ЕС, включително и това, което представя летище

Снимка Flickr

Залата в Парламентариума в Брюксел, където посетителите могат да видят близо 100 филмчета за различни места в ЕС, включително и това, което представя летище "Александър Велики" в Скопие за софийско.

Българската столица София е представена със снимки от македонската столица Скопие в Парламентариума - посетителският център на Европейския парламент, видя репортер на OFFNews.

Филмчето, представящо София, започва с разказ и кадри от протестите през 1997 година и последвалите промени, след което преминава към изградения с европейско финансиране Терминал 2 на Летище София. След първите кадри, показващи строителни работи, камерата показва завършения обект. Изненадващо, той се оказва не Терминал 2, а летище "Александър Велики" в Скопие.

Летище "Александър Велики" в Скопие. Снимка: Wikimedia

Следват снимка на мост, непознат за софиянци, и табела за завършен инфраструктурен проект с финансиране по програма ФАР в Скопие.

На 2 април репортер на OFFNews се обърна към служители на Парламентариума с молба за разяснение как се е стигнало до гафа, кой е отговорен за него и какво ще се предприеме по случая. Отговорният за тази изложба служител на Парламентариума обясни, че не знае кой конкретно е отговорен за това кадри от Скопие да представят София, извини се за грешките и обеща повече информация в най-кратки срокове.

Отправихме и запитване до пресслужбата на Европейския парламент.

От официалните ù отговори става ясно, че изложбата е от 2010/2011 г. и близо 100-те филмчета за различни населени места в страни от ЕС, включително този за българската столица, са били създадени от външна фирма.

На въпроса ни как е допусната подобна грешка, от пресслужбата на ЕП отговориха:

"По финансови причини не беше възможно да бъдат заснети 100 филмчета в Европа на място. Вместо това, за клиповете бяха използвани архивни снимки". Попадането на снимка от друго летище сред тях е неволна грешка, категорични са от ЕП.

"Веднага ще се свържем с продуцентската фирма, която ще коригира грешката и във възможно най-кратък срок. Корекциите ще бъдат направени за нейна сметка", се казва още в отговора от пресслужбата на ЕП до OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2014 в 20:41

Ми нормално, Скопие е люлката на барока:)

03.04 2014 в 14:23

Не, скопското летище не е по-хубаво от нашето, била съм там. А македонците са сърдити и намусени като българите, все едно си им виновен за нещо... Ама как да е... Тия от Брюксел се излагат тежко.

03.04 2014 в 14:02

Ssdr ако се информираш добре и намериш снимки от летището ще разбереш че действително е много по красиво от терминал 2

03.04 2014 в 12:43

Хах, че това летище ли е бре? Повече мяза на Български квартален "бизнес център"...хахахахах излагация..

03.04 2014 в 12:11

normalno sled kato e pohubava stolica.

03.04 2014 в 11:59

... ама няма ли да е по-просто да ни анексират към тоз хАеродром... хахахахахахахаха... както е тръгнало...