5 любопитни психологически уловки

OFFNews 20 февруари 2018 в 16:29 15597 0

Снимка Pixabay

Всеки от нас има моменти, в които се чуди какво се случва в главата на човека срещу него и не може да си обясни поведението му. Понякога е възможно да си обясним по-добре човешката природа, ако имаме предвид следните психологически уловки:

1. За чуждите грешки са си виновни другите, за нашите - обстоятелствата

Представете си следната ситуация: жена ходи по тротоара и носи плик с ябълки. Пликът се къса и плодовете се пръсват по земята. Покрай нея минава мъж, който я поглежда със състрадание, но не спира, за да ѝ помогне. Какво ще бъде мнението ви за този човек? Че е невъзпитан, че е груб, че няма уважение към другите?

А сега си представете, че жената е пред вас и вие я подминавате, без да ѝ помогнете. Защо не спирате? Най-вероятно бързате за важна среща или закъснявате за часа при лекаря. 

Това в психологията се нарича "грешка на приписването": обясняваме грешките на другите чрез техните лични характеристики, а нашите собствени - чрез влиянието на външни фактори.

2. Най-добрите решения се взимат, когато сме в лошо настроение

Оказва се, че когато сме щастливи, ние взимаме решения, основани на интуицията и вътрешното предчувствие, а когато сме тъжни - правим избор, използвайки логиката и анализа. Ето защо, в състояние на еуфория често извършваме действия, които след това не завършват с щастлив край. Затова, като цяло, решенията, взети в моменти на тъга, са по-ефективни.

3. Изключително невнимателни сме и ще ви го докажем със следващото видео:

Преди да прочетете текста по-долу, гледайте внимателно видеоклипа. Обърнете внимание на момичетата в бели тениски и бройте колко пъти ще подадат топката помежду си.

Преброихте ли? А забелязахте ли мъжа в костюм на горила? Приблизително 50% от хората, които гледат този видеоклип за първи път, не го забелязват. Да видим втория път? Между другото, момичетата в бели тениски правят 16 подавания. След второто гледане отговорете на следните въпроси: Какъв цвят са завесите на сцената? Червени? А в края на видеоклипа? И колко момичета бяха там? Кога е намалял техният брой?

Този ефект се нарича "сляпо внимание". Повечето от нас не забелязват какво се случва буквално под носа ни, ако са се съсредоточили върху друга задача.

4. Несъвършените хора са ни по-симпатични

Представете си, че сте мъж и чакате красиво, любезно и интелигентно момиче. И ето, тя идва, а над главата ѝ сякаш блести ореол. И тогава обектът на вашето внимание се спъва и пада в калта. Ще се промени ли отношението ви към нея? Най-вероятно, да: ще започне да ви харесва още повече и може би дори ще се влюбите.

В психологията ефектът, когато някой, "качен" на пиедестал от вас, покаже, че и той като другите не е перфектен, се нарича "ефект на несъвършенството" или "ефект на Пратфъл". Той работи в случаите, в които човек вече изпитва влечение към този някой. Оказва се, че желанието ни да бъдем съвършени е загуба на усилия и малките несъвършенства няма да навредят на никого.

5. Мозъкът ни лъже понякога

Картината, известна още като илюзията на Понцо, е показана пред света през 1913 г. Гледайки я, ни се струва, че горната оранжева линия е по-дълга, въпреки че в действителност и двете са еднакви. Това е така, защото горната линия пресича вертикалните линии, а долната линия не достига, поради което мозъкът мисли, че горната линия е по-дълга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови