Зам.-шефът на СДВР: Пред румънското посолство имаше провокация и от двете страни

OFFNews 20 август 2020 в 11:36 3872 1

"Нищо не оправдава ситуацията, която се получи там. Никой не си задава въпроса как тази кола остава единствена на кръстовището. При блокирането там остават десетки, да не кажа стотици коли. Всяка кола от останалите по някакъв начин се е измъкнала. Гледахме в интернет клипове и коли, които продължават напред, коли, които завиват надясно, коли, които правят обратен завой. В един момент остава една единствена кола там. (...) Явно провокация има и от двете страни. Не мога да оправдая нито едната, нито другата страна."

Това заяви старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) днес пред bTV по повод инцидента, станал в 40-ия ден на протеста, на 17 август, когато на вечерната блокада бул. "Ситняково" в района на румънското посолство шофьорка на бял автомобил с две деца вътре опита да прегази протестиращи, някои се хвърлиха върху автомобила, предното му стъкло и фарове бяха счупени и последваха арести на демонстранти.

Според ст. комисар Златанов инцидентът е "грозен", "неприятен" и "сериозен", но не и провокиран, нито желан от полицията. Той отвърна на обвинението, че полицията не се е намесила навреме и затова се е стигнало до сблъсъка, така:

"Неистина е, че на протеста не е имало полиция. Протестът не започва нито в 21, нито в 22 часа. Протестът, както всяка вечер, започва около 16-17, но в тези 40 дни е започвал в 15, в 17, в 8 сутринта. Това са така наречените изненади, които ние трябва да ги разбираме от Фейсбук, а не както е по закон - да бъдат заявявани в общината, за да може предварително да отцепи определени райони, да промени движението.

При всяко изненадващо блокиране на движението, включително от първите дни, когато всички се събират на шадравана при президентството и решават в дадена минута да излязат на улицата и блокират улицата, винаги между блокажа и следващите гранични 4 кръстовища остават в капан десетки коли. Те няма как да изчезнат. Полицаите идват, възстановяват реда и задържат част от извършителите.

(...)

Първото нещо, което се прави, е в съседните кръстовища да бъдат разположени полицаи. На съседните кръстовища, по ул. "Иван Асен II", на Телевизионната кула, на зала "Универсиада" и на ул. "Черковна" - първо там се слагат полицаи, за да отбият идващите хиляди коли."

Според него липсата на уведомления за блокадите и протестите неминуемо ще доведе и до още такива. "Когато по цял ден се чува, че трябва да има ескалация, да се случват неочаквани неща, да се блокират кръстовища и ведомства неочаквано, инциденти ще продължават да се случват. Когато се търси инцидент, търси се изненадата, не са уведомени властите за дадения протест, неминуемо ще има инцидент", подчерта ст. комисар Златанов.

В отговор на въпрос той поясни, че никой не е бил тестван за алкохол и наркотици при инцидента на "Ситняково", защото това се прави при пътно-транспортно произшествие, каквото там няма, следователно няма правно основание. Ако има пострадал, да дойде, да го заяви, за да разследваме - призова полицейският началник.

Попитан законна ли е блокадата на Орлов мост той отговори отрицателно и обясни това с липсата на уведомление за нея в общината, но "за да се развали лагера там полицията трябва да използва прекомерна сила, която не съответства на извършеното нарушение в момента".

"Ядосвам се в моментите, в които ни обвиняват в полицейщина, тъй като тактиката на полицията в България е достатъчно толерантна. Стремим се да запазим обществения ред и правата на всички граждани - и на протестиращите, и на непротестиращите. Правим го от години. Не се стремим да пазим която и да е партия. Пазим държавността и демокрацията. Вечерта, когато се случи тази грозна сцена на румънското посолство, има множество сигнали на тел. 112, повечето от които са на недоволни от това, че не могат да минат. Длъжни сме дори и на 1% от гражданите да се нарушават правата, да се стремим да ги спазваме", каза още ст. комисар Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

1

yoghurt

20.08 2020 в 12:01

Спокойно, неполитическо мнение, което за жалост изявява всеобщата правна некомпетентност в обществото и успешното замъгляване с емоции на разума, което е и целта на всяка хибридна война. Същевременно протеста е на 5 минути от 1во РПУ, така че извинението не е в неведението на полицията, а по-скоро в тактиката да не се нагнетява напрежение, която тактика като се натрупа в продължение на повече от 30 дни, довежда до апатия за обществения ред и откъм органите на реда - стил “оставете ги да правят каквото щат”. Едно е несъмнено. Това събитие извади на показ разделение в обществото, което на свой ред породи още по-голямо разделение. А целта беше да се изрине мафията, доколкото си спомням, Доган, Гоцев, Божков, Денчев, Младен Михалев, Златев, т.н.