Стотици лекари поискаха оставката на Москов (обновена, снимки и видео)

OFFNews 06 април 2016 в 15:27 5008 6

Лекари поискаха оставката на Москов

Над 1000 лекари се включиха в националния протест срещу здравната реформа на министър Петър Москов. 

Митингът под надслов „Истинска реформа за истинска медицина” е организиран от Българския лекарски съюз и в него се включиха медици от София, Пловдив, Бургас, Благоевград, Плевен и др. 

Лекарите са издигнали плакати с надписи „Искаме реални реформи“, „Не на цифровия индикатор“ и „Бюрокрацията не лекува“, „Днес протест, а утре стачка“.

Те настояват в сила да остане Националният рамков договор от 2015 г. до подписването на нов и да се отмени подписаният към рамковия договор анекс, с който бяха въведени цените и обемите медицински дейности за тази година след отказа на БЛС да подпише предложения рамков договор за 2016 г. 

От Лекарския съюз настояват още за отчетност на три месеца на средствата в Здравната каса и стартиране на процедура за въвеждане на електронна здравна карта. 

Лекарите се обявиха още и срещу въвеждането от юни на пръстов идентификатор първоначално в болниците, а след това и в аптеките и в кабинетите на личните лекари. 

Те блокираха за кратко бул. „Цар Освободител". 

Пред лекарите председателят на БЛС Венцислав Грозев заяви: „Ние не сме крадци, мошеници и анонимни – ние всеки ден заставаме с лицето си пред нашите пациенти“. 

Вече 15 години лекарите са поставени в условията на хронично недофинансирана система. Утре няма да има кой да лекува болните, ако не настъпят промени, предупреди той.

Думите на Грозев бяха посрещнати със скандирания "Оставка". 

По време на планирания миналата седмица протестен митинг обаче здравният министър не беше в София. 

Председателят на столичната лекарска колегия проф. Милан Миланов нарече управляващите "смръдливи попипкопатковци" и предупреди министър Москов, че властта е временна и след това ще трябва да гледа колегите си в очите. 

"Ние сме нормални граждани, а не крадци, тунеядци и какви ли не ни нарекоха", посочи той пред протестиращите. 

Ние сме единствената страна в света, в която вместо здравната система да служи на медицината, според някои медицината трябва да служи на здравната система. Да, ама без нас не може, а без тях може. И това сме го доказали, допълни Миланов. 

Искаме да гледаме благодарните очи на нашите пациенти. Искаме да правим медицина така, както са ни учили, както можем и както сме се клели, каза той. 

Цялото изказване на проф. Миланов вижте във видеото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови