Служители на поморийската болница излязоха на протест

OFFNews - Бургас 15 януари 2018 в 17:57 2022 1

Снимка OFFNews

Близо 30 служители на общинската МБАЛ „Поморие“ излязоха на символичен протест, заедно с други свои колеги от общински лечебни заведения в страната. Причината е неадекватната държавна политика спрямо тези болници.

Ситуацията в МБАЛ „Поморие“, която за кратко затвори и врати през миналата година, продължава да е неясна. 300 000 лв. са само неизплатените възнаграждения на персонала, посочва управителят Женя Караилиева:

Това са по 40% от месец април насам. 100% за последния месец. За ноември не са получили заплати. Сега, в края на януари, ще вземат за декември. Ако не бъде дадена заплата в края на януари, хората просто ще си отидат. Всеки загубен човек оттук – нататък означава провал, спиране на дейността на цялото отделение“, казва Караилиева.

Единственото работещо решение към момента, според нея, е да се повиши стойността на клиничните пътеки, която не е променяна от 10 години насам, смята тя. Ако пък бъдат преструктурирани в медицински центрове, това означава, че общинските болници ще трябва масово да освобождават персонал. Към момента, МБАЛ „Поморие“ функционира буквално месец за месец.

Персонал и в момента не достига, в едно от отделенията на МБАЛ, работят три медицински сестри, а трябва да са шест. Лекарите споделят, че няма как да заработват достатъчно, защото са им орязани и редица клинични пътеки, по които могат да лекуват пациенти.

Ако бъде отпуснат безлихвен заем от Община Поморие, в размер на 1 млн. лв., това ще реши временно проблема, но тези пари трябва и да се връщат, коментира Женя Караилиева. А докато бъде решен проблемът с общинските болници, лечебното заведение продължава да приема пациенти и да работи в състояние на несигурно бъдеще. Старите задължения на МБАЛ "Поморие" са около 600 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

15.01 2018 в 18:46

Трагедията е, че това не е само в малък град като Поморие. Ситуацията с персонала е подобна дори в "регионален център" като Варна. Правителството обявява здравеопазването и образованието за приоритети, но не прави нищо нито за едното, нито за другото. До кога?

ПП: То това си е системно и от десетилетия, БСП/ДПС са виновни колкото и ББ.