Служители на парк „Българка“ окупират кабинета на новия си директор

OFFNews 10 февруари 2014 в 13:59 3275 2

Посетителски център в парк

Снимка Дирекцията на парка

Окупация на дирекцията на природен парк „Българка“ в Габрово утре подготвят експерти, работили по европроекти на парка, съобщиха от партия Зелените. Сред протестиращите ще са и служители на парковата дирекция, научи OFFNews. Те възнамеряват да окупират сградата от 8 часа сутринта и да не допуснат вътре временния шеф на парка Али Алиев като директор или посетител.

Поводът за недоволството са действията на Алиев около текущ в момента одит на европроектите, разпореден от Изпълнителната агенция по горите. Временният директор не е допуснал присъствие на никой от експертите по проектите в одита и дори в петък върху камерите за наблюдение в кабинета с документацията е поставена салфетка. Служителите се опасяват, че е възможно оригиналите на важни финансови документи и договори, които се съхраняват в дирекцията, да изчезнат или да бъдат подменени, за да се съставят изкуствени обвинения към титулярния директор на парка Мая Радева и тя да бъде отстранена.

В момента Радева е в болничен отпуск заради катастрофа.

Назначението на Алиев предизвика буря сред природозащитните организации и дори сред членовете на БСП в Габрово. Алиев, който е шеф на местната структура на ДПС, още е в управата на фирмата си за дървесина, поради което назначението му е в нарушение на Закона за администрацията. Освен това преди години е бил уволнен от ръководството на Държавното горско стопанство в Севлиево заради злоупотреби. След като всичко това стана известно, миналата седмица агенцията по горите обяви, че Алиев ще бъде оттеглен от поста веднага, щом титулярният директор се възстанови.

От „Зелените“ обявиха, че разполагат с предварителна информация за одитния доклад, в която не се посочват конкретни и явни нарушения на дирекцията. От партията припомниха, че същите проекти вече са проверявани по оперативна програма „Околна среда“ и не са намерени нарушения.

„Действията от страна на ИАГ са изцяло неправомерни и целят преразпределеното на „свои“ хора от региона на текущите средства и проекти, управлявани от парка. Сред другите цели на ИАГ е да се допусне изсичането на горите на територията на парка преди финализирането на 10-годишния план за управление на територията на “Българка“, обществено обсъждане на който ще се състои на 18.02.2014 г. в Габрово. Същите проблеми очакваме и в други природни паркове, в т.ч. Странджа“, заявиха още от партията.

„Зелените“ предупредиха още, че ако агенцията по горите не се откаже от „скандалните, преминали в силови действия и назначения“, ще информират европейските институции за извършваните политически действия в нарушение на екологичното и административно законодателство и процедури.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!