Шествие за Пирин и Иракли обиколи центъра на София

Елица Мартинова 18 декември 2013 в 22:09 5992 24

Нощна обиколка шествие за Пирин и Иракли. Снимка: Сергей Антонов
Нощна обиколка шествие за Пирин и Иракли. Снимка: Сергей Антонов

Над 300 души се събраха на протестно шествие под надслов "Да остане природа в България" и обиколиха центъра на София тази вечер.  

Протестиращите се обявиха против застрояването на Пирин и Иракли, както и срещу работата на правителството, което според тях с дейността си улеснява застрояването на националните и природните паркове. Конкретната причина за протестното шествие обаче беше взетото от магистратите в Бургас решение да се рестартира дейността по застрояването на Иракли.

Сред исканията на природозащитниците са опазването на ценни и застрашени участъци от Черноморието като Иракли, Карадере, Камчийски пясъци-Шкорпиловци, Дуранкулак (север и юг) – Св. Ана, Шабла, Крапец и Шабленски езера, Камен бряг – Яйлата – Болата – Калиакра, Корал, Аркутино, Дюни, Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо"), Паша дере и Странджа.

Протестиращите започнаха "нощната обиколка на центъра" в 18:30 часа от паметника на Патриарх Евтимий, скандирайки "Искаме природа, не искаме бетон", "Морето не е частно, да Ви стане ясно" и "Оставка". Те премиха покрай сградите на МОСВ и Министерството на инвестиционното проектиране и завършиха шествието си два часа по- късно пред президентството.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!