Протести 'за' и 'против' АЕЦ 'Белене' пред Министерския съвет (галерия)

OFFNews 22 май 2018 в 19:00 6584 5

Снимка Мартин Георгиев

Протести "за" и против строежа на АЕЦ "Белене" се провеждат едновременно на площада пред Министерския съвет. 

Привърженици на АБВ искат проектът за строеж на атомната централа да бъде подновен, а привърженици на обединението "Демократична България" настояват проектът да не се подновява.

От АБВ са категорични, че България има нужда от АЕЦ "Белене", който да продължи да работи, след като се затвори АЕЦ "Козлодуй".

Експрезидентът Георги Първанов настоя за подновяване на проекта за строежа на централата, но и за държавно участие в строежа - това е гаранция за сигурността и за политиката на държавата. 

Той подчерта, че няма губеща централа и затова не може и да става дума за строеж на АЕЦ "Белене" без участие на държавата. 

По думите му строежът ще струва не повече от 10 млрд. евро и това ще е една от най-евтините централи. Въпреки закъснението, това е един много рентабилен проект, заяви Първанов. 

Строежа на АЕЦ "Белене" коментира и лидерът на младежкото АБВ Любомира Ганчева.

"Като млад човек и представител на поколението, което плаща високата цена на Прехода, трябва да поискаме от нашите политици да отстояват национални каузи, а не интереса на няколко велики сили. Аз съм икономист и обичам да вярвам на цифри и статистика. Не знам да има ядрена централа на загуба. Не трябва да забравяме, че двата проекта ще осигурят 40 000 работни места. Омръзна ни младите хора да търсят достойно заплащане навън", каза тя.

Срещу строежа на АЕЦ "Белене" пък се обявиха от "Демократична България", СДС и "Движение България на гражданите". Те обявиха, че строежът на централата няма финансова обосновка и досега е довел до източване на милиарди. 

Те издигнаха плакат с надпис "АЕЦ "Белене" - гьол за 3 млрд. лева" с допълнението "Ненаядохте се!" и "АЕЦ "Белене" - руска рулетка" . 

"Тук сме, за да покажем че в България наистина има граждани, които искат Европа. АЕЦ "Белене" е проект от лъжи и Бойко Борисов показа нагледно до каква степен е готов да лъже българските избиратели. Тук сме, за да поискаме оставката на Борисов", заяви един от лидерите на "Демократична България" Христо Иванов. 

"Бойко Борисов и неговото правителство взеха решение за възстановяване на този, както той го наричаше, корупционен гьол. Защо Борисов изпълнява предизборните обещания на БСП и Корнелия Нинова? БСП и ГЕРБ имат общ корен, тях ги командват от едно място", каза ген. Атанас Атанасов.

Борислав Сандов от "Зелените" призова премиера Борисов да каже защо си смени позицията от 2014 г. за изграждането на АЕЦ Белене.

"Ние трябва да се противопоставим на тази поредна схема. Знаем колко е вредна за икономиката и опасна за околната среда и хората в България. АЕЦ Белене е начин да бъде притисната България, за да бъде държава в орбитата на Кремъл", заяви още той. 

От "Демократична България" обявиха, че отново ще се проведе протест против строежа на ядрената централа "Белене", този път пред Народното събрание. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

23.05 2018 в 02:47

Да, бе, поинтересувах се.
За колко купуват бракувани слънчеви панели от Германия? След колко години немците ги изхвърлят, и продават "на безценица" тук? Колко процента остатъчна ефективност имат тия буклуци, когато ги бракуват немците - сметкаджии?
Отделно: На кое бунище, казваш ги карат? Колко струва това? Колко е отровно? Как се преработва? С колко ток? Колко от него идва не от АЕЦ?
Вие сте реални посерковци.

23293

4

Стефан

23.05 2018 в 01:34

И "някой" си е направил труда да сметне всичко това. Сметките му са били валидни примерно 13 милиарда години преди възникването на китайците, и О! Чудо!, са верни даже във времената на "али баба" и останалите евтини бебешки сапуни и дамски превръзки.
Ти, разбира се, не си чувал за този човек, но той все пак е Нобелов лауреат по физика. От времето, когато даваха наградата не за това че си негър, американец, стипендиант на гигантска корпорация, или просто русофоб. А само за това, че наистина си разбрал частичка от Природата, и си дал каквото си могъл от Нея на Хората.
По времето, когато аз бях гимназист, следващият текст беше разбираем за тройкаджиите. Последната четвърт - все пак само за студентите от ФзФ, но тя не ти и трябва.
И така:
http://vivovoco.astronet.ru/VV/PAPERS/KAPITZA/KAP_10.HTM

23293

3

Стефан

22.05 2018 в 23:42

Ти барем 10 класа имаш ли? НЕ МОЖЕ да имаш БАЗОВА енергетика на слънчеви панели и вентилатори. Просто НЕ МОЖЕ! Понеже - физика.
Как, и с колко енергия се унищожават мъртвите панели и пропелери, е отделен въпрос. Както и колко е експлоатационният им срок, спрямо срокът на изплащане.
Аман от жертви на "матурите", и комсомолски еврокомикси.

11719

2

Краси

22.05 2018 в 20:01

Някой направил ли си е труда да сметне колко хиляди мегавата възобновяеми енергийни източници - чисти и безопасни - могат да се построят в днешно време за 10 милиарда Евро? Със сигурност повече от мощността на 2 атомни реактора, особено ако пуснат китайците да ги построят и после да продават тока на пазарни, а не на субсидирани цени (както вече предлагаха).
За чий ни е тогава да закопаем повече от 10 милиарда в т. нар. "гьол"? Нека ограничим загубите до вече натрупаните 3 милиарда Лева и да гледаме в бъдещето, а не в миналото.
Ама нямало да има далавера за Бойко, БСП и компания - стига им и тая, дето я излапаха дотук - да се махат всички и да оставят да упрвляват тези, дето могат.

 
X

Да помогнем на украинските деца!