За и против Белене: АБВ изпреварило с 4 часа Демократите за митинг пред МС (обновена)

OFFNews 21 май 2018 в 16:26 7032 5

АБВ е изпреварило с 4 часа Демократична България, за да си запази мястото пред Министерски съвет за митинг по темата "Рестарт на АЕЦ Белене" утре. 

Това показа проверка на OFFNews в Столична община, след като десните обвиниха лично премиера Бойко Борисов в опит да се спре планираният им за вторник протест пред МС срещу проекта АЕЦ "Белене". 

От Демократична България съобщиха, че техен представител е извикан в СДВР, където са поискали да променят мястото или часа на проявата си, заради организиран в подкрепа на проекта митинг на АБВ.  

Десните заявяват, че полицията няма право да иска промяна на графика на протеста, защото столичният кмет не е забранил провеждането на протеста им. 

"Такава забрана няма. Властта, чрез СДВР, се опитва да спре протеста на "Демократична България". Изплашеният Борисов очевидно се крие зад гърба на Румен Петков, когото изпраща да защити кражбата "Белене". Никъде в публичното пространство (в медиите, на сайта на АБВ и в социалните мрежи) няма информация за подобно събитие на АБВ. Заявяваме че, няма да позволим на слугите на енергийната мафия - ГЕРБ, БСП и АБВ, да попречат на свободните граждани да изразят своето несъгласие с това милиарди левове да бъдат излети в корупционния гьол "Белене" и в джобовете на сателитите на Путин", се казва в съобщението на дясното обединение.  

В него пише още: "Напомняме на Бойко Борисов, че годината е 2018 и с милиционерски и тоталитарни методи няма да наложи на свободните граждани поредния корупционен проект от руския енергиен шлем". 

АБВ е подала на Московска 33 заявление за митинг в подкрепа на АЕЦ Белене в 11,57 часа на 17 май. Същият ден, но в 16,01 часа, е внесено уведомителното писмо за протест срещу проекта от ДСБ. АБВ е заявило 500 участника в митинга си, който да се проведе от 17,30 до 20 часа на площада между Дондуков 1 и Дондуков 2 на 22 май. 

Писмото на Демократична България фиксира същото място в триъгалника на властта - пред сградата на МС. 

Кметът Йорданка Фандъкова не желае да забрани протеста, а да се намери място и време за провеждането на инициативите, обясниха от общината. На Демократична България е предложено да проведат протеста си на пл. "Св. Неделя" или на място, посочено от самите тях в близост до пл. "Независимост". 

Полицейски кордон ще разделя двете прояви.

Малко след 21 ч. в понеделник пресцентърът на МВР изпрати "уточнение" до медиите. В него се казва дословно:

"На 21.05.2018 г. в СДВР е проведена работна среща във връзка с постъпило уведомително писмо до Столична община от Политическо обединение „Демократична България" за провеждане на масово мероприятие на 22.05.2018 г. от 18:30 часа пред сградата на Министерски съвет – протест срещу „Рестарта на проект АЕЦ „Белене" и предстоящото му гласуване в Парламента".

На срещата са присъствали представители на СО, Дирекция „Сигурност", СДВР и представител от страна на организатора. По време на работната среща, на организатора е обяснено, че на същата дата за времето от 17:30 до 20:00 часа на пл. „Независимост" има заявено друго масово мероприятие и са му разяснени разпоредбите на чл. 20, ал. 2 от НАРЕДБА № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична община, а именно: „Когато са постъпили уведомления от няколко организатори за провеждането на различни прояви в едно и също време, място и път на движение преди изтичането на двадесет и четири часа от постъпването на първото уведомление, съответните органи на общинската администрация съдействат за постигане на съгласие между заинтересованите организатори за безконфликтно провеждане на планираните прояви в различно време или място. Ако съгласие не бъде постигнато, органите на общинската администрация осигуряват провеждането на обществената проява, за която е пристигнало първото уведомление."

СДВР уточнява, че в своята работа се ръководи единствено от задължението си да спазва законността и да осигурява обществения ред в столицата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7489

5

Angel Ivanov

22.05 2018 в 09:05

OFFNews--мнипулирате плюсове те и минусите? Защо ?

23293

4

Стефан

22.05 2018 в 00:48

Знаеш ли какво е "спекулация"?

23293

2

Стефан

21.05 2018 в 23:10

Я кажи откъде знаеш колко ще струва? Щото май още никой не знае кой ще го строи, та не разбрах кой обажда цената.
Много станахте тасковците бе ...