Протест срещу политическите уволнения в СУ (снимки)

Сергей Антонов Последна промяна на 13 март 2014 в 10:24 5158 6

Протест срещу политическите уволнения в СУ

Снимка Сергей Антонов

Протест срещу политическите уволнения в СУ

На протест срещу политическите уволнения се събраха вчера студенти, преподаватели и граждани в двора на Ректората на Софийския университет. Повод за протеста бе отстраняването на Милена Маринчева от Софийския университет.

Договорът на Милена, която бе сред активно протестиращите през лятото на 2013 г. и сред хората, които помагаха на студентите по време на първата окупация, е прекратен на 7 март без предизвестие. Заедно с нея си отива и титулярът на длъжността инспектор, която тя заема по заместване в отдел "Международна дейност и протокол".

Това става по начин, будещ съмнения за нередности, смятат и Милена, и титулярът Мариана Статева-Андонова.

Пред OFFNews Милена сподели, че в в продължение на няколко месеца - от лятото на 2013 г. - върху нея е оказван натиск заради участието й в протестите. Тя е категорична, че не е нарушавала правилника на Софийския университет, който забранява политическата дейност на територията на Университета, защото помощта й за студентите, които окупираха сградата, е била единствено да им носи храна и вода.

20-ината протестиращи се събраха в двора на Ректората вчера към 16 ч. Самата Милена не бе сред тях. Мариана Статева-Андонова пък не е в България.

Впечатление направи полицейска проверка на мирно протестиращите - трима служители на реда проверяваха документите и студентските книжки.

Нито един представител на ръководството на СУ не излезе при протестиращите.

30-ина минути след началото му протестът приключи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2014 в 18:04

Сега най-нахално ще поправя автора на статията, че протестът продължи не 30 , а поне 60 минути. Самата Милена дойде малко преди края поради неотложни ангажименти. Ама нали важното е да пишем глупости :)

13.03 2014 в 13:31

Драго, иди цоцни водчица, защото не си ти когато си трезвен.

13.03 2014 в 12:18

Коя е тая мома с цайсите тип "комбале"?
Галка нали замина инкогнито за Сингапур преди 10 дни. Да не би да се е върнала?

13.03 2014 в 11:19

Обратното е, прекалена свобода се дава в университета. Едни решават, че някоя аудитория е тяхна и си я завладяват. Други протестират защото се уволнявало ако протестираш?! Е това ли му е да има диктатурата на ректора? Всеки прави каквото иска...

13.03 2014 в 11:02

Нещо не излиза.
Асен Генов, Цонева, Иво Божков, Тицин, Стайков – уж опозиция, а денонощно в националните телевизии. Плюс държавната, правителствената.
Пеевски – кукловодът на задкулисието, човекът в сянка зад властта, денонощно на мушката в телевизиите.
Кое не е така? Защо не излиза сметката?
От една страна властта не е демократична и ги мачка, от друга – плямпат си, както искат против властта.
Медиите са на Пеевски, а по медиите плюят Пеевски. Наистина не разбирам.
Има ли по-мощни и масови пропагандни машини от Би Ти Ви и Нова телевизия? От интернет групировката на Нова телевизия „Нетинфо”? Няма, разбира се.
Има ли по-чести гости и проповедници във въпросните медии от Генов, Цонева, Стайков и подобни? Няма, разбира се.
Всяка сутрин по Би Ти Ви – материал срещу „Лавка”. После, в рекламния блок, хоп – реклама на „Лавка”.
Критика, критика, ама трябва и да се яде. Нали, колеги от „големите” телевизии? Това компромис ли е, демагогия, или обичайното ви поведение?
Нещо не излиза.
Или Пеевски е идиот, мазохист, дърпа конците, но пък умира от кеф да го плюят… Или пък Пеевски не е във властта и медиите не са негови. Има ли трети вариант?
Сега господата от „Протестна мрежа” си купили акции в Корпоративна банка. Много се радвали, че цената на акциите скачала – това им гарантирало печалба.
Иначе основното им професионално занимание в последната година е да пишат публични доноси срещу тази банка – у нас и по света. Сега сигурно щя е превземат „отвътре”.
Сори, дотук бяхте с принципите. Вече никой няма да ви повярва, че сте изразители на гражданските интереси. Битката ви вече е ведомствена, вътрешнокорпоративна, като между акционери.
Впрочем колко акции купихте? Откъде взехте пари за инвестицията? Какво работите, изобщо ходите ли на работа, имате ли време от протести…
И кой ви издържа? Кой, кой, кой…

13.03 2014 в 10:55

Виждам, че протестът е бил силно подкрепен! Защо не го излъчиха по някоя от телевизиите или пак има цензура, наложена от управляващите?!