Искат оставката на Илчев на протест в защита на уволнената служителка от СУ

Александра Маркарян 12 март 2014 в 11:10 4900 13

Снимка studentcouncil.­unibit.­bg

Протест в защита на отстранената служителка от Софийския университет Милена Маринчева се организира днес от 16 ч. в двора на Ректората.

Протестът се подготвя чрез Фейсбук групата "Против политическите уволнения". Участниците в него ще поискат и оставката на ректора на СУ проф. Иван Илчев заради това, че той не подкрепи студентите по време на протестите им.

Инспектор Милена Маринчева бе отстранена от отдел "Международна дейност и протокол" на 7 март. Договорът й е прекратен без предизвестие. Милена е сред активистите от протестите през лятото на 2013 г., тя помага и на студентите по време на първата окупация на Ректората през есента на 2013-а. По думите й, в резултат на това тя е била подложена на тормоз от прекия си началник, а от ръководството на СУ са я обвинили, че "застрашава сигурността на сградата на Ректората". След затварянето на сградата от студените Милена получава предупреждение за уволнение.

Милена съобщава за случилото се първо в социалната мрежа Фейсбук.

"След пускането на информацията в социалните мрежи, получих доста лични съобщения от хора, които споделяха, че по същия начин са били "притеснявани". Казвано им е "Какво си въобразяваш? Тук нямаме право на политическа дейност". Бих попитала тези хора какво разбират под политическа дейност - политическа дейност ли е да занесеш вода на едни студенти?", каза Маринчева днес пред bTV.

Групата "Против политическите уволнения" е администрирана от Росица Иванова, която тази сутрин призова работещите в СУ да изразят подкрепата и солидарността си с Милена Маринчева.

"Искам да обърна вниманието на моите колеги, студентите, за задкулисието в СУ. За нещата, които се случват в администрацията, за нещата, които ректорът прави и не прави. Случаят на Милена не е единичен. Хората ги е страх. мислят си, че това ще мине. Не е така. Не трябва да мълчим. Трябва да имаме дух за бунт", каза тя.

"Не става дума само за едно уволнение, което е неправомерно и по политически причини, макар че университетското ръководство се опитва да излъже, че не е така", заяви Манол Глишев.

"В университета се вършат редица безобразия. Професори като Драгомир Драганов, който беше заловен пиян в Ректората от наши колеги, се опитват да тормозят студентите, които са участвали в протестите. Други, като проф. Искра Баева от Историческия факултет, се опитват да налагат пропагандно гледище във връзка със сегашните протести и сегашното политическо положение в страната. Има хора, които са тормозени по съдебен и полицейски път с имагинерни обвинения за материални щети по протестите, с тормоз у дома. В цялата страна срещу всички хора, които протестираха, протестират и ще протестират, се извършва огромна поредица от злоупотреби", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!