СУ уволни активистка от протестите

Александра Маркарян 07 март 2014 в 18:22 28809 56

Милена Маринчева

Снимка Личен архив

Милена Маринчева

Софийският университет прекрати трудовия договор на една от емблематичните участнички в летните протести и окупацията на СУ.

Официалната причина за отстраняването на Милена Маринчева е формална, но подозренията са, че аргумент в разправата с нея е било и участието ú в протестите.

До днес, от когато трудовият договор на Милена е официално прекратен, тя развива изключително успешно връзките на СУ с японски университети. Плод на отстранения вече инспектор Маринчева от отдел "Международна дейност и протокол", която единствена владее японски език, е и обменът на студенти, шестима от които предстои да заминат с държавна стипендия за Япония.

Милена е завършила педагогика и японистика в Софийския университет.

Тя е и участничка в две от Българските Антарктически експедиции, ръководени от професор Христо Пимпирев - XX и XXI, проведени съответно през ноември-март 2011/2012 и ноември-март 2012/2013 г.

В края на октомври 2013 г., когато Ректоратът на СУ е окупиран напълно от студентите, Милена подготвя премиерата на книгата си "Пътуване до Ливингстън", в която описва двете експедиции. След премиерата Милена е извикана на разговор от ръководството и, по думите ú, е предупредена с уволнение "по неясни причини". Според нея в основата на всичко това е негативен доклад и твърдения на пряката ú началничка в отдела.

В разговора ú е казано, че "застрашава" сградата на Университета с действията си.

Помагала съм на студентите по време на окупацията на Ректората, но не чрез "агитаторска" или "политическа" дейност. Просто им носих храна и вода, споделя Милена Маринчева пред OFFNews.

Милена е и създател и администратор на Фейсбук групата, чрез която бе разпространен призивът на студентите за подкрепа, в отговор на който хиляди се стекоха на мирен протест пред Ректората дни след пълната му окупация.

Пред OFFNews Милена бе категорична, че по никакъв начин не е нарушавала правилата, че не е извършвала политическа дейност на територията на Алма матер, че помощта ú за студентите е била чисто логистична, че натискът срещу нея е започнал още от лятото на 2013 г., когато тя е била активен участник в антиправителствените протести.

"Всичко вървеше нормално до лятото, когато започнаха големите протести срещу правителството. Активно участвах, тъй като считам, че тази власт ще вкара България в криза – вътрешна и външнополитическа. От тогава започна кампания на началството срещу мен. Изминаха шестте месеца изпитателен срок и тогава изведнъж започнаха да се сещат, че не съм способна да върша работата, за която съм назначена. Първите стъпки ме ощетиха във финасов план – не ми беше дадена възможност да работя по програмите, които работят и останалите колеги, а оправданието беше, че няма да се справя. 

По принцип започнах да работя без обучение от страна на началника и това даде първите негативи за мен – влизах в работата буквално ден за ден, но въпреки всичко успявах да свърша навреме всяка поставена задача. След няколко месеца започнах да получавам и благодарности от чуждестранни партньори и колеги от други факултети, които продължават и до този момент.

През сепември напрежението се покачи. Когато попитах какво става с титуляра и има ли намерение да напуска или да продължи отпуска си ми беше отказана информация от страна на началничката.

Благодарение на социалните мрежи успях да установя връзка с титуляра и тя обеща да ме информира своевременно за своето решение.

Причините за все по агресивното поведение на началника на отдела продължаваха да са неясни.

Постепенно ставах все по "некадърна и неграмотна", споделя Милена.

Договорът

Формално отстраняването от СУ не е заради протестите. Назначената по заместване през април 2013 г. Милена е освободена след прекратяване договора на титуляра Мариана Статева-Андонова, направено по начин, будещ съмнения за нещо нередно.

В писмено изложение, предоставено на OFFNews, Андонова описва събитията, предшествали прекратяването на договора ú.

Тя излиза в едногодишен неплатен отпуск, който трябва да продължи до 5 март 2014 г. включително. На 22 октомври същата година Андонова, която през това време е в Германия, уведомява по имейл началничката си в отдел "Международна дейност и протокол" Татяна Стефанова Цанева, че желае да продължи неплатения си отпуск с още 1 година. Тъй като не получава отговор от Цанева, на 3 декември Андонова изпраща молба до ректора за продължаване на неплатения отпуск.

На 15 януари получава имейл от Цанева, че неплатеният ú отпуск изтича на 5 март и че на 6-и трябва да се яви на работа. И до днес Андонова няма документ, от който да е видно, че молбата ú е отхвърлена от ректора, нито знае евентуалните причини за това. Обръща се към правния отдел на Софийския университет, откъдето не получава отговор.

"При така стеклите се обстоятелства и поставените условия - да се явя на работа на 06.03.2014 г. (четвъртък) и да изляза в неплатен отпуск за периода 07.03.2014-10.03.2014 (08.03.2014 и 09.03.2014, съответно събота и неделя!) не можех да направя друго, освен да подам молба за напускане на 30.01.2014 г., тъй като не бях съгласна с решението на г-жа Цанева да се върна на работа на 06.01.2014 г. Оценявам решението като такова, защото то не е съгласувано по никакъв начин с колегите ми в Международен отдел (и по-конкретно с Веса Драганова, Цветан Богданов, Мира Михайлова, Станислава Стоянова и Милена Маринчева)", пише Андонова.

Тя допълва:

"Считам, че причината, поради която г-жа Цанева не одобри молбата ми за продължаване на неплатения ми отпуск, бе отстраняване на колегата Милена Маринчева, назначена по заместване по време на моето отсъствие.

От момена на подаване на молбата ми за прекратяване на трудовите ми взаимоотношения със СУ не съм получила абсолютно никаква информация към днешна дата за това дали молбата ми е приета или отхвърлена и дали трудовите ми взаимоотношения със СУ са официално прекратени".

Реакцията на СУ

Вчера OFFNews потърси становището на Софийския университет по случая. В получения днес отговор се казва:

"Трудовото правоотношение на служителя Милена Маринчева е прекратено по ред, предвиден в Кодекса на труда, и е законосъобразно".

"Правилникът за устройството и дейността на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ не разрешава извършване на политическа дейност на територията на университета. В извънработното си време всеки служител и преподавател в Софийския университет има свободата да изявява своите политически пристрастия както намира за добре, без това по какъвто и било начин да обвързва СУ. Ръководството на Софийския университет няма информация за активността на въпросния служител и не може да коментира неговите действия", пише пресцентърът на СУ в отговор до OFFNews.

От СУ отказват да коментират прекратяването на договора на титуляра  Мариана Статева-Андонова с мотив, че "информацията за прекратяването на трудовото правоотношение на трето лице е конфиденциална и не следва да бъде коментирана без негово знание и съгласие".

OFFNews попита и кой ще поеме работата на Маринчева в отдела и дали има друг служител в него, който владее японски език.

"В отдел "Международна дейност и протокол" на Ректората на СУ работят квалифицирани служители, които отговарят за развитието на международните контакти и сътрудничество на Софийския университет с многобройни чуждестранни образователни и научни институции, в това число множество университети и институти. Разпределението на функциите на всеки служител е грижа на работодателя и е разписано в длъжностните им характеристики.

Софийският университет поддържа дългогодишно сътрудничество и интензивни контакти с университети в Япония... Отговорността за академичните и научни контакти с Япония са възложени на отдел „Международна дейност и протокол“ и от самото начало на установяване на двустранните сътрудничества в отдела има служител, който се грижи за изпълнението на договореностите между партньорите", казват от СУ, без да отговарят еднозначно на отговора ни има ли друг човек с японски в отдела или не.

Съд

Милена Маринчева и Мариана Статева-Андонова, която смята, че прекратяването на договора й е станало под натиск, обмислят да обжалват в съда освобождаването им от СУ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!