Перничани излизат на протест срещу мина за въглища до къщите им

OFFNews 29 март 2016 в 12:16 4635 0

Pernik
Страницата във фейсбук на гражданско сдружение „Съседите –искаме справедливост“

С кирки и каски перничани излизат на протест на 1 април срещу въглищна мина на метри от къщите им, съобщи за OFFNews инж. Галя Гергинова от гражданско сдружение „Съседите –искаме справедливост“.

Концесионерът на рудниците "Гладно поле" и "Стара Тева" е подал документи за продължаване на концесията, въпреки че добивът застрашава къщите в близкия квартал да се срутят.

Целият район е надупчен от шахти, където роми незаконно копаят въглища. Според протестиращите това става със съдействието на охраната на рудника.

От сдружението предлагат да се извадят от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства в България, части или в цялост миннодобивен участък „Гладно поле“ и „Стара Тева“ гр. Перник.

Предложението е на база множество нарушения на концесионерите и навлизането им в урбанизираната територия на областният град Перник, което не смятаме,че е нужно да се случва във второто десетилетие на технологичният 21 век.

При доказана невъзможност на държавата да се справи с многото нарушения от страна на концесионерите и огранизираните групи за нелегален добив на въглища, предложеният акт е най-краткият път да се защитят гражданите на кварталите Рудничар, Стара Тева и Тева на гр. Перник от ширещото се крайно беззаконие и неспазване на концесионните договори. От организацията припомнят, че в Перник два пъти през изминалата 2015 г. бе обявявано бедствено положение в следствие от миннодобивна дейност.

Проблемът се заражда през 2005 г., когато  започва добив на въглища по силата на 10 годишна концесия в участък “Гладно поле” до границите на лесопарк “Урса”. Концесията е на белгийците Филип Уотле, Ерик Брику и техния български партньор Иван Марков. Компанията "Рекоул" копае буквално на няколко десетки метри от дворовете на хората. Концесията изтече на 12 май миналата година. Тя не е продължена от Министерството на енергетиката заради неспазване на концесионния договор. От "Рекоул" обаче са подали документи за нова концесия и са получили уверения, че тя може да бъде дадена, след като се поправят нарушенията.

От сдружението твърдят, че по неофициална информация собствеността на "Рекоул" се прехвърля към друга фирма, която да бъде нов концесионер. В момента десетина работници на "Рекоул" работят в открития рудник, дейността им била "пресяване на отпадъците от предишното производство". 

Междувременно от 5-6 години насам, след като става ясно, че въглищните пластове са много на плитко, започва и незаконен добив на въглища. Извършва се предимно от роми. Групите са стройно организирани, условията на труд са кошмарни. Лесопарк Урсата е надупчен като швейцарско сирене – вертикалните дупки са по 18 метра дълбоки, без никакво обезопасяване – в града говори се за 13 смъртни случая до момента. Незаконните миньори секат неправомерно дърветата в парка, за да ги ползват за утрепване на шахтите. Обществена тайна е, че тези работници плащат по 2 лева за чувалче въглища и се твърди, че таксата се заплаща на охраната на “Рекоул”. Същата охрана не си мръдва пръста да предотврати създаването на незаконни сметища в участъка на концесията – камиони изхвърлят боклук по периферията на мината. Това констатират миналата година еколозите от "За да остане природа в България".

И двете екологични организации констатират, че големи площи от лесопарк "Урса" са приватизирани – неизвестно как и без обществено обсъждане. Според перничани целта е да се разширят участъците за въгледобив.

„Съседите – искаме справедливост“, които организират протеста на 1 април, заявяват в писмо до министъра на енергетиката Теменужка Петкова, че закриването на мините е единственото решение на проблема.

Те настояват и пред депутатите, избрани от Перник да инициират законодателни промени, позволяващи криминализирането на незаконен добив на въглища от физически лица.

В писмото до народните представители се казва: "Настояваме това да се случи в най-кратък – едногодишен срок. Очакваме депутатите излъчени от родния ни град да ни подкрепят в желанието ни за възстановяване нормалността и законността, чрез доказано нужните законодателни промени и допълнения". За проблемите са уведомени областният управител на Перник д-р Александър Александров и председателят на общинския съвет Иво Савов. 

За нарушенията при въгледобива е сезиран и главният прокурор Сотир Цацаров. 

 От „Съседите–искаме справедливост“ настояват за стартиране на прокурорска проверка по казусите, имащи отношение към миннодобивната дейност в участък „Гладно поле“ гр. Перник. Посочени са следните факти:

1. В отговор на депутатски въпрос с Вх№554-06-800 от 29.05.2015 г. министърът на земеделието Десислава Танева, информира за изкопни работи извън  границите на концесионната площ. Молим проверката да установи отговорните лица както по отношение самото извършване, така и по отношение контрола на дейността.

2. На база писмо 08/СКУ-5988-1/07.11.08 на бившата кметица Янакиева във връзка с „изпомпване на руднични води в канавката на жп линия „Перник-Волуяк“, зададохме въпрос към НКЖИ каква е стойността на извършваните ремонти от това изцяло държавно предприятие в този участък. Отговорът с изх. №31254/11.08.15 г. разкри разходването на милиони бюджетни средства. Молим да установите нарушен ли е общественият интерес с действията на концесионера.

3. В отговор на депутатски въпрос с Вх№554-06-801 от 29.05.2015 г., министърът на енергетиката Теменужка Петкова информира за множество неизпълнения на концесионния договор от страна на коцедента. Молим за обстойна проверка на действията на всички замесени отговорни страни по този договор. Видно е публично нарушение на обществения интерес.

4. На база писмо на Областна управа изх.№25-00-51/13.08. В приложения протокол става ясно,че има неизпълнение при прилагането на парцеларния план за учредяване на сервитут за изместване на трасето на ВИСОКОВОЛТОВ ВЪЗДУШЕН ЕЛЕКТРОПРОВОД 20 КВ ШАХТА-ЕДЕЛВАЙС. Молим да се изясни кой е създал реална опасност от прекъсване на ел. захранването на 1/3 от областния град и монтиране на високоволтови стълбове в частни имоти без позволение на собствениците.

5. Молим за проверка на дейността на фирмите с участие на гражданина Филип Жул Огюстен Уотле в България. Смятаме че има предпоставки да се укриват и да не се плащат данъци чрез така описаните свързани юридически лица.Като доказан длъжник на държавата към момента тече прехвърляне на активи от фирма "Рекоул" ООД към трети лица.

6. С просто око се вижда неспазването на чл.30. 20 от концесионния договор на концесионера "Рекоул". Молим за проверка и търсене на отговорност от лицата имащи отношение към спазването на задълженията по изпълнение на този така важен и пряко интересуващ ни член за рекултивация на терена.

7. Въпреки множеството сигнали от страна на гражданите за организиран нелегален добив на въглища от физически лица,компетентните органи не успяват да му противодействат. Молим за вашето становище и отношение по случая.

Отговор от прокуратурата на така поставените въпроси все още няма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!