Многохиляден митинг откликна на призива за подкрепа на студентите

Александра Маркарян 27 октомври 2013 в 18:14 8496 82

Митингът пред Софийския университет. Снимка: Протестна мрежа
Митингът пред Софийския университет. Снимка: Протестна мрежа

 

 

Многохиляден митинг откликна на призива на студентите за подкрепа. Студентите, окупирали Софийския университет, поискаха широка обществена подкрепа след днешната провокация - група младежи с бръснати глави, предвождани от депутата от БСП Борис Цветков, опита да нахлуе в Ректората на българската Алма матер.

За първи път от началото на протестите, избухнали на 14 юни, тази вечер имаше мигинг с изказвания. Тази вечер на "трибуната" - стъпалата между двете фигури на Христо и Евлоги Георгиеви, застанаха студенти.

Също за първи път протестното шествие промени маршрута си - вместо от Министерски съвет до Народното събрание и Орлов мост, протестиращите извървяха обратния път - от Ректората и Народното събрание към Ларгото.

Призивът на студентите бе колегите им, родителите, преподавателите, всички граждани, да излязат по улиците в 18 ч. Малко преди уречения час окупираната 272-ра аудитория се изпълни със студенти от различни университети. Пълни бяха и коридорите на Алма матер. Вътре медии не се допускат, но от двора нашите репортери можеха да видят десетки хора с шалтета, раници и спални чували, които са дошли в СУ, за да пренощуват там.

Хиляди изпълниха пространството около Ректората. Затворено бе кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски", тъй като хората не можеха да се поберат по тротоарите. Пълни бяха и околните улички и особено откъм задния вход на университета, видя репортер на OFFNews.

OFFNews излъчваше на живо случващото се чрез стрийма на блогъра Иво Божков.

 


Broadcasting live with Ustream

 

Хронология на протеста:

20,30 ч. - Броят на протестиращите намалява. Кръстовището при булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" остава блокирано.

20,20 ч. - Сред протестиращите се усеща напрежение заради няколко младежи в черни дрехи с надписи "България над всичко", застанали на оградата от външната страна на Ректората. Някои твърдят, че те са привърженици на "Атака", което младежите отричат. "Не сме от "Атака". Не сме за ГЕРБ. Ние сме тук за България", отрече един от наобиколените от протестиращи младежи пред Иво Божков. Казва, че през деня е влизал в Университета с приятели. Напрежението утихва, не се стига до сблъсък.

20,19 ч. - Протестиращите са наобиколили Университета. Ръкопляскат и викат "Браво" пред вратите, затворени с вериги и катинари. Чуват се скандирания "Утре пак" - някои се ориентират към приключване.

20,17 ч. - "Бях и 1997-а. Тогава беше по-страшно. Гответе се, дръжте се", говори възрастен мъж на охраната на СУ през решетките, след като се е уговорил с момчетата да дадат на студентите в Ректората храната, която иска да им занесе.

20,06 ч. - Дворът на Университета и пространството край Ректората се изпълват с протестиращи. "Ние сме с вас", "Много сме, силни сме", "Оставка" викат хората и ръкопляскат, гледайки към прозорци на Ректората, от които им махат студенти, които ще нощуват вътре. От прозорците на осветените аудитории са спуснати български знамена.

19,45 ч. - Хората на Бареков се разотиват, щом виждат протестиращите. Шествието се връща пред Софийския университет.

Контрапротестиращите привърженици на СИЛА край президентството, охранявани от полиция.

19,15-19,40 ч. - Първите протестиращи в шествието стигат Президентството. Там ги очакват плътен кордон полицаи и митинг на Бареков и хора със знамена на СИЛА. Има палатков лагер. Протестиращите скандират "Червени боклуци", "Бареков, к**во", "Довиждане".

19,11 ч. - Протестиращи скандират "Бареков, к**во", "Червени боклуци" по пътя си от Народното събрание към Президентството.

19,04 ч. - За първи път шествието тръгва по обратния на традиционния си маршрут - върви от Народното събрание към Ларгото след съобщение, че контрапротестиращи се опитват да опънат палатки пред сградата на Президентството.Палатковият лагер при Президентството. Снимка: Асен Генов

Студентите, които досега говореха от трибуната, обявиха, че се връщат, за да пазят университета.

18,58 ч. - "Не се отчайвайте от това, че се правят, че не ни чуват. Много добре ни чуват. И сега са наострили уши и ни слушат. Единственото, което се иска, е всеки от нас да стане и да каже, че повече така не може."  Речта е заглушена от мощни скандирания "Оставка". "Не позволявайте да ни изгонят. Някой може да плати на десетки, но никой не може да плати на хиляди". Множеството скандира "Ние сме с вас".

18,56 ч. - Студентите призовават за окупация на всички университети. "Искам да кажа на всичките си колеги студенти, че очакваме от тях само това, което правим ние сега", заяви Ивайло Динев.

18,41 ч. - Изказванията приключват, участниците в многохилядния митинг се отправят към сградата на Народното събрание. По мегафон един от студентите предупреждава: "Внимание, възможно е да има провокатори. Бъдете готови да се отбраняваме. Не се отказвайте". Множеството прекъсва говорещия с аплодисменти и скандирания "Победа", "Ние сме с вас" и "Оставка".

18,36 ч. - "ВЕЧЕ НЕ ИСКАМЕ ОСТАВКА. ИСКАМЕ ЗАТВОР! Искаме мафията вън от държавните институции, от страната."

18,34 ч. - "Ние не говорим добре, ние не сме политици.  Ние сме просто вашите деца."

18,32 ч. - Радвам се, че изживяваме този катарзис заедно. Ние не искаме друго, освен да си върнем държавата.

18,29 ч. - "Критикуват ни защо сме се надигнали чак сега. Просто повече не може. Достигната е точка, от която няма връщане назад. Най-важното е това да бъде заявено от цялата общественост. Защото ние сами, затворени вътре в Ректората, ще бъдем охулвани, обиждани, притискани по всякакъв начин. Но докато вие сте на улицата, няма да спрем. И аз искам да уча, но това няма как да стане, докато не извоюваме нормална държава. Обвиняват ни, че пречим, че не се съобразяваме с нашите колеги. Няма човек, който да иска детето му да учи тук четири години и после да ходи в чужбина, за да мие чинии. Искаме да учим тук, да живеем тук и да раждаме деца в тази държава."

18,22 ч. - Няма да си тръгнем, ще изметем всички престъпници, обявиха един от студентите, застанал на "трибуната" - стъпалата между двете фигури на Евлоги и Христо Георгиеви.

18,15 ч. - Битката е между народа и олигархията, между студентите и провокаторите, заявява студентът Ивайло Динев. Викове "Оставка" огласят центъра на София.

18,10 ч. - За пръв път от началото на протестите, започнали на 14 юни, има речи.

Свещеник благославя окупацията в началото на митинга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!