И жители на "Изгрев" на протест срещу застрояването на градинките

OFFNews 25 август 2016 в 22:07 4494 0

Снимка БНТ

Жители на столичния квартал "Изгрев" също излязоха на протест срещу застрояването на зелените площи в междублоковите пространства, съобщи БНТ. 

По думите им промяната в подробния устройствен план ще направи възможно именно това. 

От друга страна, те изразиха недоволството си от строежа на нова сграда, която според тях ще засенчи отсрещните блокове.

По време на обсъждането на подробния устройствен план на квартала е било обяснено, че новите сгради ще бъдат до 33 метра височина. Сега обаче е издадено разрешение на фирма за висок 67 метра блок.

Според главния архитект на София Здравко Здравков промяната на подробния устройствен план ще защити интересите на гражданите със запазване на междублоковите пространства.

По отношение на новостроящата се сграда Здравков посочи, че височината ѝ отговаря на сградите, които са в съседния квартал, а отстоянията, които са изследвани през улица, отговарят на правилата и нормите на застрояване.

Жителите на квартала обаче вече правят подписка, срещу застрояването, която ще изпратят на столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Това е трети протест срещу застрояването в София за по-малко от месец. На протест излязоха жители на "Младост", а районният кмет Цвета Авджиеева подаде оставка, след като се оказа, че зет й е управлявал за кратко фирмата, която ще строи в градинката, за която се бориха гражданите.

На протест излязоха и жители на "Оборище", които се обявиха срещу застрояване на градинка, продадена от скандалната общинска фирма "Софийски имоти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови