За Ангелите на Архангеловден

Божин Дончев 08 ноември 2015 в 12:17 5893 0

Църквата ги описва като „Архистртизи на небесните войнства” и на днешния ден се молим да оградят всички христини под крилата на тяхната „невеществена слава”, която ще съхрани всички, които се прекланят и прилежно се молят да бъдат избавени. Ако все още не сте се досетили, днес Църквата насочва нашето внимание към празника на Св. Ангели – Архангеловден.

Всяка година този празник се отбелязва на 8 ноември, а в църковното календарче е записан като „Събор на св. Архангел Михаил”.

Православната Църква вярва, че всеки човек има свой ангел–пазител, който се моли за него на Бога, съветва го да върши добри дела, внушава му благочестиви мисли и скърби за него, когато греши и забравя Божиите заповеди. Това вярване е основано на думите на Самия Христос, Който, посочвайки децата, казал на учениците Си:

"Гледайте да не презрете едного от тия малките, защото, казвам ви, техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Моя Отец небесен!" (Мат. 18:10).

На Църквата Божия са известни имената на Седем първенствуващи ангели, които винаги стоят пред престола на Господа. Всеки от тях има свое особено служение.

Словото Божие представя св. Архистратиг Михаил като вожд на небесните сили и борец против духовете не тъмнината. Поради това той се изобразява с копие в ръка, а с краката си тъпчещ дявола.
Архангел Гавриил според Св. Писание е известител на тайните Божии;
Рафаил – церител на недъзите;
Уриил – просветител на душите;
Салатиил – почита се като молител и застъпник пред Бога;
Йехудиил – прославител на Господа;
Варахиил – подател на Божиите благословения.

Всички ангели се считат пазители на човеците и Църквата се обръща към тях с молитва – "Да ни ограждат с покрова на крилете на невеществената си слава и ни избавят от беди".

Църквата в Трявна.

В страната ни има доста църкви и манастири,посветени на св. Архангел Михаил, но днес сме решили да ви заведем до едноименната църква във възрожденското градче Трявна.

Намираща се срещу прочутата пивница с местна жива бира, църквата, в сегашния си вид, е построена през 1819, след опожаряването от кърджалиите на средновековния храм, издигнат на това място през 12 век. Настоящият изглед на храма вероятно е същият или е много близък до този през 12 век, тъй като църквата, както пипше поп Йовчо, не изгаря напълно: "намерихме църквата опалена като пещ, но непаднала, защото беше кивгир/ каменна " (Из летописа на поп Йовчо). Иконостасът на храма е изработен в периода 1821-1823, като представлява шедьовър на възрожденското изкуство. В него се преплитат художествените идеи на ренесанса, барока и ампира, като в експозицията преобладават растителните декорации. Иконите от Царския ред на иконостаса са дело на фамилията Витановци. Но иконата "Богородица Скърбяща" представя наглед влиянието на западната, католическата живопис у нашите възрожденски зографи. Самата икона е рисувана от Йоанкий Папа Витанов по "Матер Долороса" на Гуидо Рени. Всяка година на 8-ми ноември се украсява празнично една друга икона - тази на св. архангел Михаил, зографисана също от фамилията Витановци през 20-те години на 19 в.

Православната Църква, която се нуждае от помощта на ангелите, празнува Събора на всичките девет ангелски чинове със специално моление, както и подобава, в осмия ден на този месец ноември, тоест в деветия месец, защото всички тези девет ангелски чина ще се съберат в деня на Страшния съд, който ден се нарича от божествените учители на Църквата "ден осми
Над всички девет небесни чинове на ангелите за чиноначалник и вожд е поставен от Бога светият Архистратиг Михаил, верният Божий служител.

Нека той да пази нас и нашите семейства!

Честит празник!

За още духовни слова посетете сайта "Добротолюбие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови