'Възраждане' и ГЕРБ създадоха временна комисия за руския газ

Йорданка Веселинова 11 май 2022 в 15:30 1985 1

Снимка БТА/Владимир Шоков

'Възраждане' и ГЕРБ отново се обединиха в парламента и поискаха временна комисия за руския газ, спрян от "Газпром експорт". 

В проекторешението на ГЕРБ-СДС е предвидено да се провери както казусът с "Газпром", така и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от "Булгаргаз". ГЕРБ предлагат в комисията да влязат 14 души - по двама от всяка парламентарна група, като тя да работи за срок от един месец. През това време следва да бъдат проверени и анализирани всички документи и договори, сключени от "Булгаргаз", БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет.

В мотивите на проекторешението е записано, че трябва да бъде установено защо "Булгаргаз" не е резервирал сам капацитети на природен газ, а е възложил това на посредници. От ГЕРБ питат и за офшорната компания "МЕТ Трейдинг", която според тях е посредникът, а дружеството - "МЕТ Холдинг" е свързано с "Газпром". От ГЕРБ припомнят още, че настоящият директор на "Булгаргаз" идва от същата компания. В мотивите е посочено и прогнозираното увеличение на цената на газа с 35%. (Според правителството няма да има вдигане на цената, а тя ще остане на същите нива или ще бъде намалена - б.а.)

От "Възраждане" на свой ред предлагат временната комисия да анализира "действията и намеренията на МС по отношение на доставките на природен газ". В проекторешението е предвидено комисията да заседава три месеца. В мотивите на предложението на депутатите от партията, в които се откриват руски опорки, е записано, че с решението да не плаща на "Газпром" в рубли правителството е "задълбочило кризата с природния газ, обричайки сектора, отрасъла и икономиката на страната на сериозни изпитания". 

Теменужка Петкова и Делян Добрев от ГЕРБ-СДС защитиха проекторешението си с думите, че темата е от ключово значение за националната сигурност на страната. Те отново повториха обвиненията на Борисов, че намесването на посредници повишава крайната цена, която плащат домакинствата. Същата теза зае и Искра Михайлова от "Възраждане", която защити проекторешението на парламентарната си група и заяви, че то е по-обширно.

Венко Сабрутев от ПП заяви, че групата ще подкрепи създаването на такава комисия, защото управляващите нямало какво да крият. По думите му в края на работата на комисията най-сетне опозицията би "спряла да говори за глупости". Той допълни, че от години правителството на ГЕРБ лъже, че България е енергийно диверсифицирана и никой няма да може да ни "спре кранчето". Той цитира данните от миналата година, според които 88% от газа в България идва от Русия. Теменужка Петкова пък заяви, че страната е диверсифицирана и добави, че ако ГЕРБ не са изградили газовата инфраструктура, то днес и "една молекула газ не би могла да влезе в страната".

Тошко Йорданов от ИТН каза, че парламентарната му група ще подкрепи създаване на комисията, въпреки че тя била безсмислена. Тази теза подкрепи и Мартин Димитров от ДБ.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че след спирането на доставките на газа от Русия цената ще се вдигне. Той заяви, че бизнесът не знае "колко ще струва баничката". Аталай се усъмни, че българската диверсификация ще бъде пренасочване от единия голям брат към по-големия брат (САЩ)."

Минути преди края на пленарния ден Десислава Атанасова предложи двете проекторешения да бъдат обединени, а срокът за работа на комисията да бъде два месеца. Предложението ѝ първоначално беше прието с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и БСП, но при прегласуването бе отхвърлено с 86 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане"), 83 "против" (ПП, ИТН и ДБ) и 27 "въздържал се" ( БСП, 1 от ДБ и 4 от ПП)

Малко след това БСП най-сетне проговори. Драгомир Стойнев обяви, че групата му ще подкрепи предложението, но изрази съмнения, че има алтернатива на руския газ. По традиция той защити синьото гориво на "Газпром" и допълни, че едва ли втечненият газ от САЩ ще бъде по-евтин. 

В този стил премина двучасовият дебат. В крайна сметка комисия бе създадена по предложението на ГЕРБ-СДС с пълно мнозинство от 202 гласа "за". Предложението на "Възраждане" бе отхвърлено - то събра подкрепата само на "Възраждане" и ГЕРБ-СДС.

В комисията влизат Радослав Рибарски и Васил Стефанов от ПП, Делян Добрев и Даниел Митов от ГЕРБ-СДС, Рамадан Аталай и Станислав Атанасов от ДПС, Драгомир Стойнев и Владимир Маринов от БСП, Иво Атанасов и Снежанка Траянска от ИТН, от Ивайло Мирчев и Владислав Панев ДБ и Цончо Ганев и Ангел Георгиев от "Възраждане".

Бяха предложени трима кандидати за председатели - Даниел Митов и Ангел Георгиев. Депутатите избраха Даниел Митов от ГЕРБ за председател с почти пълно мнозинство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови