ЦИК реши да си спести становището до КС за промените в Изборния кодекс

Отказът на комисията да изрази становище е мълчалива подкрепа за приетия закон, коментира пред OFFNews Надежда Йорданова

Йорданка Веселинова 11 април 2023 в 21:00 2691 0

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Камелия Нейкова

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да мълчи и да не коментира прекроения от "хартиената коалиция" Изборен кодекс.

Питат 'хартиената коалиция' в ЦИК дали ИК на 'хартиената коалиция' е противоконституционен

В средата на март Конституционният съд, който образува дело по жалбата на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за промените в ИК, поиска становище от комисарите в ЦИК. Комисията имаше месец за произнасяне, който изтича на Великден. Днес с 11 гласа "за" обаче комисарите решиха изобщо да не изпращат становище на КС.

Така ЦИК, доминирана от същото хартиено мнозинство, което в 48-ото НС се погрижи да върне хартиената бюлетина и да ликвидира машинното гласуване, превръщайки устройствата в обикновени принтери, отказа да коментира закона на БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС. Всъщност правилата, по които отидохме на избори на 2 април, доведоха до редица проблеми - несъвместима хартия за машини, което доведе до проблеми с машинното гласуване, сбъркани протоколи, грешки, невалидни бюлетини и припаднали членове на секционни комисии.

В края на март Надежда Йорданова от ДБ коментира, че очаква "хартиената коалиция" в ЦИК да формира становище, което да се противопостави на жалбата. Днес пред OFFNews зам.-председателката на ЦИК Росица Матева обясни, че практиката на комисията е да не изпраща становища по такива казуси, тъй като е правоприлагащ орган.

"Отказът на доминираното от хартиената коалиция мнозинство в ЦИК да изрази становище пред Конституционния съд относно спорните изменения в Изборния кодекс не е голяма изненада. Това на практика е мълчалива подкрепа за приетия закон. Тъжна констатация, след като ЦИК през последните седмици ежечасно беше изправена именно пред тези лоши законодателни решения", коментира пред OFFNews бившият правосъден министър Надежда Йорданова.

Противоречи ли Изборният кодекс на ГЕРБ, ДПС и БСП на Конституцията

"Демократична България" обяви, че ще сезира КС още след като БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха наложеното президентско вето върху промените в Изборния кодекс. На 27 януари, заедно с "Продължаваме промяната", конституционната жалба стана факт. Двете формации сезираха съда заради нарушеното равно избирателно право, възможността за разкриване на тайната на вота и обезсмислянето на машинното гласуване. През март Конституционният съд реши да се произнесе по прекроения Изборен кодекс и образува дело по жалбата на ПП и ДБ.

Предстои съдът да вземе решение. Това се случва с мнозинство от повече от половината от всички съдии, обнародва се в "Държавен вестник" до 15 дни след заседанието и влиза в сила три дни след публикуването на делото в ДВ.

Актът, обявен за противоконституционен, не се прилага от деня на влизане в сила на решението, като частта от закона, която е обявена за противоконституционна, спира да се прилага, а останалата част продължава да действа.

Процедурата обичайно трае между шест месеца и година. Това на практика означава, че решение на съда се чака най-рано през лятото. След това, ако КС определи част от текстовете за противоконституционни, в Изборния кодекс ще се отвори законодателна празнота, която 49-ото Народно събрание ще трябва да запълни. В този смисъл истинското машинно гласуване може да бъде възстановено най-рано за местните избори тази есен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови