Спортният министър: Държавата е подложена на саботаж от страна на прокуратурата

OFFNews 13 февруари 2022 в 22:04 4804 3

Снимка mpes.government.bg

Оказва се, че Прокуратурата е заложник на главния прокурор, който не желае да напусне този пост. Държавата е подложена на саботаж от страна на Прокуратурата, от който страда изпълнителната власт. Истински резултати в борбата с престъпността в България ще има, когато Прокуратурата първо се освободи от главния прокурор и след това всички, зависими от него прокурори, част от тази група, бъдат отстранени, заяви пред Нова телевизия министърът на младежта и спорта Радостин Василев.

Когато бях председател на Правната комисия в Народното събрание, се показа, че г-н Гешев се счита за недосегаем и не желае да отговаря на въпроси на народните представители. Според мен при сегашния състав на Висшия съдебен съвет по-скоро е лош експеримент опитът той отново да бъде отстранен. Той е със сериозна подкрепа в този орган. Това е видимо за цялото общество. Ние трябва да си кажем истината. В момента България и изпълнителната власт страдат и не може да се доказва нищо на практика истински, защото един от основните органи в цялата ситуация - Прокуратурата, според мен играе като заложник на един човек, каза Радостин Василев.

Сигнали за клубове-фантоми в БФС

Министерството на младежта и спорта ще направи проверка по няколко сигнала за клубове, които не осъществяват дейност, но са членове на Българския футболен съюз и имат право на глас при провеждане на конгресите на централата.

"Последните няколко дни сме сезирани с редица сигнали за клубове, участвали в предишния конгрес, които нямат реална дейност и са фантоми. Възложил съм проверки в няколко региона на страната, защото имам неприятен опит с тези хора, които ще провеждат предстоящия конгрес. Подадени са сигнали за около 10 клуба в няколко области на България" - заяви Радостин Василев.

Той коментира и казуса с липсващата в министерството оригинална проектна документация на БФС, подадена по проект за финансиране на организирането и провеждането на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години през 2015-а:

"Този проект е финансиран с близо милион лева. Оригиналният проект, с който са кандидатствали, липсва. Това е министерство. Има деловодна система, входящи номера, архив. Не знам каква е причината за тази липса, но това е злоупотреба, граничеща с престъпление. Аз знам, че този проект е реализиран криминално. Знаят го и други хора и бяхме сезирани да го проверим. Но аз не мога да го проверя, защото проектът го няма. Разходването на публични средства не се е случвало по начин, по който трябва да се случва. Има органи, които ще проверят всичко".

Строителството на “Арена Бургас”

Радостин Василев обяви, че ще бъдат подадени сигнали до компетентните органи във връзка с евентуални злоупотреби, извършвани в структурите, чийто принципал е ММС. Той даде за пример строителството на “Арена Бургас”:

"Тази зала към момента струва около 65 млн. лв. Строи се вече 10 години. В момента има спор относно това дали е готова или не. За мен това е криминален случай и вероятно ще се наложи да сезираме компетентните органи, след като имаме яснота как ще продължи да функционира “Академика 2011” ЕАД. Това е дружеството, през което минава голяма част от финансирането на строителството на “Арена Бургас” с постановления на Министерски съвет. Криминалното е, че по една обществена поръчка са похарчени стотици хиляди левове за един стартов пистолет, който струва 20 пъти по-малко. Криминалното е, че в проектната документация на обществената поръчка за строителство на залата е включено едно празно пространство, което в никакъв случай не може да бъде използвано за спорт. В същото време изпълнителят твърди, че той е изпълнил на 100% зададената обществена поръчка. Криминално е три пъти държавата - с постановление на Министерски съвет - да финансира тази сграда за довършване и тя да не бъде довършена, а да е в този вид в момента – категорично не готов за въвеждане в експлоатация. Дори Акт 15 няма сградата. Отговорността е на всички тези, които са свързани с изграждането на залата - както изпълнителите, така и възложителите. Ще сезирам органите с цялата информация, която имам и която на мен като юрист ми изглежда криминална. Според мен истината е, че това е една огромна дупка, в която са наливани средства без ясен план".

Спортният министър обяви, че сред сигналите ще попадне и обществена поръчка за построяване на футболно игрище на стойност половин милион лева. Договорът е сключен на 29 декември 2020-а:

“Преди изтичане на срока, в който всички участници могат да възразят по тази обществена поръчка и да я оспорят пред КЗК, се е сключил договор с изпълнителя и е преведена 100% авансово сумата в противоречие на закона. По-страшното следва после. КЗК и Административният съд връщат тази обществена поръчка заради нарушение на етап проектна документация. Поръчката не е трябвало да бъде изпълнявана, а всъщност тя е приключила, защото парите са дадени. Какво е изградено като футболно игрище тепърва ще се установява, но за мен това е престъпление."

Василев каза, че сигналите ще бъдат подадени до всички органи, в които той има доверие, но не и до Прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

3

dolivo

14.02 2022 в 07:11

ашколсун как го оплюйте човека

да речем, че не е чист и бял

вижте какво оповестява

залата в Бургас я знаем всички, че мутража на цял Бургас, че и София снабди със скъпи коли

а жалките перачници клубове футболни, оле мале...

профилактично разчистване е малко

съд и затвор

прав е, че с тая прокуратура едва ли, то техническа "грешка" след грешка преди да влезе в съда каквото и да било

адвокат стажант ги оборва делата, и след това нахленва в Брюксел за "тормоз"

905

1

Kahles

14.02 2022 в 02:15

Междувременно, получих информация от изключително надежден източник, че в телефонния си разговор с Байдън вчера, Путин е заявил, че няма да изтегли войските си от украинската граница, докато Гешев не подаде оставка!