КСНС: Референдумът в Крим е нелегитимен

OFFNews 24 март 2014 в 14:42 6800 17

България подкрепя суверенитета, единството и териториалната цялост на Украйна. Проведеният на 16 март референдум в автономна република Крим е в нарушение на международното право и Конституцията на Украйна и България не признава резултатите от него. Членовете на КСНС призовават всички страни, които имат участие в настоящата криза, да преустановят всякакви провокации и да се въздържат от нарушения на междурнародното право.

Това се казва в становището на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), след днешното заседание на съвета. 

От становището става ясно, че България подкрепя подписването на политическата част от споразумението за асоцииране, подписано между ЕС и Украйна. 

КСНС настоява украинските власти да спазват правата и свободите на всички граждани, в това число и на лицата, принадлежащи към различните етнорелигиозни общности, сред които е и близо 300-хилядната българска общност.

Кризата в руско-украинските отношения за пореден път поставя на изпитание и икономическата, и енергийна сигурност на страната, се казва в становището на съвета. КСНС счита, че диверсификацията на доставките на газ, ускоряване на изграждането на интерконекторните връзки със съседните страни и разработването на газовите находища в Черноморския шелф във възможно най-кратки срокове са безалтернативен национален приоритет.

С оглед на развитието на обстановката в Украйна КСНС отправя следните препоръки:

1. Съветът за сигурност към Министерски съвет и Националният щаб за мониторинг на обстановката в Украйна да следят и анализират процесите, които генерират рискове за сигурността на страната и своевременно да предприемат необходимите мерки за противодействие.

2. Изпълнителната власт да предприеме действия за недопускане на нарушаване на енергийните доставки, ускори работата по изграждането на интерконектторните връзки и осигури необходимия резерв, което да позволи на страната да преодолее евентуална енергийна криза.

3. Българските институции да поддържат активен диалог с българските общности в Украйна и да им указват необходимото съдействие.

4. Като подкрепя досегашните усилия на българското правителство, КСНС препоръчва на МС при последващите дискусии в рамките на ЕС да аргументира българската позиция, отчитайки всички рискове за България включително и икономическите, свързани с развитието на кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews