Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Ще има ли скоро правителство? Какво знаем досега за преговорите на Продължаваме промяната

Йорданка Веселинова 16 ноември 2021 в 23:22 4169 0

Снимка Getty Images

"Продължаваме промяната" обеща стабилно 4-годишно управление, промяна на имиджа на България и реформи във всички сектори. Въпреки че политическата формация на бившите служебни министри победи на изборите, тя няма да може да управлява сама.

Сборът на депутатските мандати потвърждава това. За да има парламентарно мнозинство, ще е необходимо коалиционно правителство.

Още в нощта на изборите Кирил Петков съобщи, че ще преговарят с "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП. Днес, два дни след изборите, първият кръг разговори вече е факт.

И така, ако бъде постигнат консенсус за следващото правителство, в него ще участват четири формации.

Какво знаем за коалиционните преговори на "Продължаваме промяната"? 

В първия ден от разговорите Кирил Петков заяви, че за разлика от срещите за съставяне на правителство в 46-ото Народно събрание, тези ще се водят с представителите на трите формации - ДБ, БСП, ИТН, паралелно. На тях ще бъдат поканени и медиите.

Знае се, че преговорите ще се водят по сектори - чрез експертни групи. Петков не изключи възможността на тях да бъдат поканени служебните министри, които да влязат в ролята на експерти. Целта е да има приемственост в политиките.

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова съобщи, че първият разговор за правителство е воден на ниво лидери, като се очаква се в следващите дни да бъдат излъчени и експертните групи.

От интервюто ѝ за бТВ се подразбира кое може да е подводният камък за бъдещото 4-партийно управление  - разпределянето на министерствата. Въпреки че тя заявява, че е по-важно първо да има ясен ангажимент към политиките през следващите четири години, Нинова е категорична, че трябва да има и министерство, което да бъде оглавено от БСП.

Същевременно във вторник вечерта Явор Божанков от БСП коментира пред БНТ, че предварително раздадените постове за МС са провалили възможността за излъчване на кабинет на ИТН в 46-НС. 

Друг препъникамък за бъдещото управление може да се окаже приемането на бюджета за 2022 г. Във вечерта на изборите Нинова заяви, че първо трябва да бъде приет бюджетът за следващата година, а едва след това да се мисли за съставянето на правителство.

Спор може да възникне и около АЕЦ "Белене" - от БСП настояват тя да бъде построена, докато от формацията на Кирил Петков и Асен Василев виждат развитие на атомната енергетика, но с инвестиции в АЕЦ "Козлодуй".

След срещата с ПП Христо Иванов заяви, че двете формации нямат съществени различия в основните си приоритети. "Демократична България" не е поставила въпроса за постовете в следващия кабинет. Общият знаменател между двете формации е съдебната реформа и смяната на главния прокурор.

Детайлите по съдебната реформа обаче могат да са пречка при преговорите, защото от ПП на няколко пъти заявиха, че искат премахване на длъжността на главния прокурор, докато от ДБ искат промяна в правомощията и начините за контрол. 

Закриването на специализираното правосъдие, за каквото настояват от ДБ и каквото беше прието на първо четене в 46-НС, също може да скара двете партии. Причината - от ПП твърдят, че има аргументи и в двете насоки, защото такъв орган съществува в редица западни държави, в които именно то е ефективно в борбата с корупцията.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов по традиция коментира срещите във фейсбук публикация. Той заяви, че ще подкрепи правителство на "Продължаваме промяната" и ще направи всичко възможно то да се реализира.

Обещания за прозрачност и правителство имаше и в предните два парламента, които показаха, че позициите на ИТН бързо се променят и това също може да се окаже причина за провал. Не трябва да се забравя и фактът, че на няколко пъти ИТН се съюзяваше с ГЕРБ, БСП и ДПС. Последният пример е от ЦИК, където два дни преди изборите представителите на трите партии се обединиха и върнаха броенето на разписките.

Коалиционното споразумение

При успешни преговори коалицията трябва да бъде официализирана с коалиционно споразумение. На първия си брифинг под звездите след изборите (ПП все още няма офис) лидерите на формацията заявиха, че ще поставят две условия пред всички партии, с които ще влязат в коалиция: спиране на корупцията и съдебна реформа.

На следващия ден Асен Василев заяви, че коалиционното споразумение ще бъде изключително подробен план, в който ще бъдат записани всички необходими законопроекти, срокове и промени, които ще се правят през следващите четири години.

По думите му ако няма такъв документ с ясни цели и стъпки, то ще е възможно следващото правителство да се разпадне при по-сериозна криза и това да доведе до нови избори.

Как Кирил Петков и Асен Василев си представят бъдещия кабинет?

Досега от ПП са споменавали няколко имена - Кирил Петков за министър-председател, Асен Василев - финансов министър, Даниел Лорер - външен министър, инж. Александър Дунчев (досега оглавяваше агенцията по горите) - за министър на околната среда и водите.

Петков и Василев на няколо пъти отклоняват въпроса дали Бойко Рашков ще остане начело на вътрешното министерство и дали ще бъде предложен пост на Мая Манолова (в социалното министерство).

Важно е да се отбележи, че във всички медийни изяви на членове на ПП от последните дни се подчертава, че това са само предложения, а постовете ще бъдат заети от най-квалифицираните кадри след преговорите с останалите три партии.

Веднага след изборите Асен Василев заяви, че първо ще има преговори по политики, въз основа на които ще се избират и министрите. 

"Този филм сме го гледали при Тройната коалиция" - с тези думи бившият финансов министър отговори на въпрос дали ще се раздават министерства срещу подкрепа.

Ден по-късно той беше категоричен, че с правителство на малцинството, подкрепяно от плаващи мнозинства, няма да може да бъде направена промяната, която хората очакват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews