Василев: С правителство на малцинството няма как да има промяна

OFFNews Последна промяна на 15 ноември 2021 в 18:18 6391 0

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Преговорите за съставяне на правителство ще се водят на експертно ниво. Който е най-добрият, той ще оглави съответното министерство, заяви пред бТВ съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

"Влизаме в това състезание, за да бъдем първи. Готови сме да бъдем първи и да носим тази отговорност", коментира той и съобщи, че разговорите за съставяне на правителство ще се проведат тази седмица.

На тях ще бъдат поканени всички без ГЕРБ и ДПС. Те ще се проведат по сектори чрез експертни групи от всички останали партии.

На тези срещи могат да бъдат поканени и външни експерти. Като такива Василев посочи служебните министри, които ще трябва да изложат основните проблеми сега и по тях да се състави управленски план. Той отказа да коментира запазването на поста на Бойко Рашков в МВР, защото първо трябвало да се проведат експертните срещи.

По думите му с правителство на малцинството, подкрепяно от плаващи мнозинства, няма да може да бъде направена промяната, която хората очакват.

"За да има устойчиво правителство, трябва да има ясно мнозинство зад него", заяви той.

Василев смята, че ако разговорите започнат с имената на хората, а не с  проблемите, които трябва да се решават, има риск преговорите да се минират и това да доведе до раздаване на министерства.

Инфлацията

Василев отбеляза, че бърз начин за решаване на проблема с инфлацията няма. По думите му тряба да бъдат овладяни цените на тока и газа и да се върви към увеличаване на доходите. 

Бившият финансов министър заяви, че "Продължаваме промяната" ще настоява за развитие на атомната енергетика в България. Според него обаче по-добрият вариант са инвестиции в АЕЦ "Козлодуй", а не строенето на АЕЦ "Белене".

Съдебната реформа - първа стъпка на "Промяната"

Един от първите законопроекти ще бъде този за съдебната реформа и смяната на главния прокурор, съобщи Василев и допълни, че това ще бъде част от коалиционното споразумение. Той вижда този документ като изключително подробен план, в който ще бъдат записани всички необходими законопроекти, срокове и промени, които ще се правят през следващите 4 години.

По думите му ако няма такъв документ с ясни цели и стъпки, то ще е възможно следващото правителство да се разпадне при по-сериозна криза и това да доведе до нови избори.

За КПКОНПИ той коментира: "Няма как Пеевски да е списъка "Магнитски", а Васил Божков да не е платил 700 млн. лв. данъци и КПКОНПИ да не го разследва."

Василев изрази резерви относно закриването на специализираното правосъдие. Той коментира, че има аргументи и в двете насоки, но решението ще се вземе на предстоящите експертни срещи.

Здравната криза

Василев е на мнение, че е необходима информационна кампания, насочена към медиците, които отказват да се ваксинират.

По думите му такава кампания трябва да бъде насочена и към цялото общество, но в същността ѝ трябва да бъде заложено обяснение на всички рискове и ползи от ваксинацията.

Според него в момента локдаун не е необходим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови