Съветник на Радев поема НСО

Антонов напуска службата, така както влезе в нея – през задния вход

Юлиан Христов 12 февруари 2018 в 10:39 9879 0

Съветник на Радев поема НСО

Съветникът по военна сигурност на президента ген.-майор Данчо Дяков е вероятният нов началник на Националната служба за охрана (НСО), научи OFFNews от свои източници. Засега от администрацията на президента и от Министерския съвет не потвърждават официално информацията.

За кандидатурата на Дяков е имало "совалки" между президентството и администрацията на правителството. Изискване в Закона за НСО е да има съгласувателна процедура преди кандидатът да бъде одобрен. Едва след това президентът издава указ за назначението.

Мястото на началника на НСО беше овакантено с оставката на Ангел Антонов.

Към момента службата се оглавява временно от полк. Росен Тодоров, който досега беше заместник-началник на службата. 

Дяков започва военна служба като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в Симеоновград. През 1992 г. преминава на служба в служба „Военна полиция“, а през 2009 година оглавява военното разузнаване. През 2011 година получава генералски пагони от президента Росен Плевнелиев. 

От биографичната му справка на сайта на президента става ясно, че до август 2016 г. той е заемал пост в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

В същото време бившият вече началник на НСО Ангел Антонов напуска поста си, така както влезе в службата – с неспазване на нормативната уредба.

Още преди да бъде подписан президентският указ за освобождаването му, Антонов е бил назначен за генерален консул от правителството. Това става ясно от справка в правната система на Министерския съвет.

На 2 февруари – петък, неприсъствено правителството е взело решение да назначи Атонов за генерален консул в Санкт Петербург, докато указът на президента Румен Радев, с което шефът на НСО е освободен от поста, е подписан пет дена по-късно - на 7 февруари.

Новото назначение беше анонсирано и в съобщение от самата служба още на 31 януари - три дена преди правителството официално да реши къде ще трудоустрои Антонов.

Според Закона за НСО шефът на службата се назначава и освобождава след съгласувателна процедура между президента и Министерският съвет. На 31 януари правителството даде съгласие за освобождаването на Антонов, но фактическото му отстраняване стана факт едва седмица по-късно. Това обаче не е попречило на министъра на външните работи Екатерина Захариева (която при назначаването на Антонов в НСО беше началник на кабинета Росен Плевнелиев, бел. ред.) да предложи нов пост за бившия служител на МВР. 

През 2014 година Антонов оглави службата с поредица от нарушения на законодателството. Тъй като НСО е военизирана структура, нейният началник трябва да има военно звание. Към момента на назначаването му Антонов е държавен служител в МВР. Той обаче получи генералско звание по силата на постановление на Министерския съвет за приравняване на длъжностите в МВР с военните звания. Този документ обаче важи само за резервисти. Поради тази причина Антонов беше заведен като резервист в Централното военно окръжие по силата на текстове от Закона за отбраната, които важат само за военно време

Малко по-късно стана ясно, че Антонов е получил по-високо звание от изискваното за поста, който заемаше. Това отново беше в разрез със закона за отбраната, тъй като не е позволено офицер със звание, по-високо от изискваното, да заема съответния пост. Това беше и причината три месеца след назначението му в президентът да промени друг свой указ, с който да напасне поста на Антонов според званието му. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!