С машинния вот ще можем да пускаме празен глас (снимки)

Елица Мартинова 21 ноември 2013 в 17:00 2748 10

Машина за гласуване, Снимка: Сергей Антонов
Машина за гласуване, Снимка: Сергей Антонов

Възможността да гласуваме, като едновременно покажем, че не подкрепяме никой кандидат, ще се предостави при машинното гласуване, което се очаква да влезе в новия Изборен кодекс.

На презентация в парламента днес фирма Scytl представи предложението си за електронна система, чрез която да се осъществява машинният вот. Дали той ще влезе или не в изборното законодателство на България, все още не е ясно, тъй като проектозаконът, изготвен от временната ресорна комисия, все още не е влязъл за разглеждане.

 

Пред депутати, представители на неправителствения сектор и журналисти днес служители на Scytl демонстрираха как би изглеждал изборният ден, ако бъде въведено машинното гласуване. Системата на Scytl може да бъде инсталирана както на стари компютри, така и на специално закупени за целта машини за гласуване.

Начало на вота се дава, след като всички членове на Секционната избирателна комисия (СИК) са пристигнали. Предварително всеки от тях е получил чип-карта с уникален електронен номер. За да се открие изборният ден, всички членове на СИК трябва да поставят едновременно картите си в специално осигурени за целта четци, което отключва системата за гласуване.

Когато пристигнем в СИК, представяме документ за самоличност и получаваме електронна карта с уникален код. С нея влизаме в тъмната стаичка. Машината за гласуване се активира, след като поставим картата в четец, който проверява дали присъстваме в изборните списъци и имаме право на глас. На монитор пред нас ще се появи виртуална бюлетина, в която ще бъдат изброени всички партии, листи и кандидати. Изборът на желаното поле ще се осъществява с мишка или на места, където техниката позволява – чрез натискане на тъч скрийн. Ако объркаме при отбелязването или размислим за избора си, имаме право да го коригираме. За целия процес ще имаме фиксирано време, чието отброяване започва, след като се идентифицираме с електронната си карта. Когато времето изтече, системата се затваря и картата ни става невалидна.

След като сме готови, виртуалната ни бюлетина влиза в дигиталната урна. Заедно с това получаваме и хартиено копие, с което проверяваме дали гласът ни е отчетен коректно. Хартиеният вариант на бюлетината се пуска в урна още в тъмната стаичка. В края на работния ден членовете на СИК преброяват хартиените книжа, за да сверят броя на гласувалите чрез електронната система.

В системата електронната бюлетина се криптира. В края на деня всички членове на комисията, които имат карти, трябва да извлекат заедно информацията от системата, поставяйки чиповете си едновременно в четците.

Централната избирателна комисия ще разполага с електронни данни за проведения вот, от които ще могат да се правят извлечения в случай, че одитори или неправителствени организации желаят да изследват честността на изборите.

Системата на Scytl позволява електронните извлечения от изборния ден да се ползват като доказателства в съда.

Ето как биха изглеждали машините за гласуване:

 

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!