Quantcast

С машинния вот ще можем да пускаме празен глас (снимки)

Елица Мартинова Последна промяна на 21 ноември 2013 в 17:00 1861 10

Машина за гласуване, Снимка: Сергей Антонов
Машина за гласуване, Снимка: Сергей Антонов

Възможността да гласуваме, като едновременно покажем, че не подкрепяме никой кандидат, ще се предостави при машинното гласуване, което се очаква да влезе в новия Изборен кодекс.

На презентация в парламента днес фирма Scytl представи предложението си за електронна система, чрез която да се осъществява машинният вот. Дали той ще влезе или не в изборното законодателство на България, все още не е ясно, тъй като проектозаконът, изготвен от временната ресорна комисия, все още не е влязъл за разглеждане.

 

Пред депутати, представители на неправителствения сектор и журналисти днес служители на Scytl демонстрираха как би изглеждал изборният ден, ако бъде въведено машинното гласуване. Системата на Scytl може да бъде инсталирана както на стари компютри, така и на специално закупени за целта машини за гласуване.

Начало на вота се дава, след като всички членове на Секционната избирателна комисия (СИК) са пристигнали. Предварително всеки от тях е получил чип-карта с уникален електронен номер. За да се открие изборният ден, всички членове на СИК трябва да поставят едновременно картите си в специално осигурени за целта четци, което отключва системата за гласуване.

Когато пристигнем в СИК, представяме документ за самоличност и получаваме електронна карта с уникален код. С нея влизаме в тъмната стаичка. Машината за гласуване се активира, след като поставим картата в четец, който проверява дали присъстваме в изборните списъци и имаме право на глас. На монитор пред нас ще се появи виртуална бюлетина, в която ще бъдат изброени всички партии, листи и кандидати. Изборът на желаното поле ще се осъществява с мишка или на места, където техниката позволява – чрез натискане на тъч скрийн. Ако объркаме при отбелязването или размислим за избора си, имаме право да го коригираме. За целия процес ще имаме фиксирано време, чието отброяване започва, след като се идентифицираме с електронната си карта. Когато времето изтече, системата се затваря и картата ни става невалидна.

След като сме готови, виртуалната ни бюлетина влиза в дигиталната урна. Заедно с това получаваме и хартиено копие, с което проверяваме дали гласът ни е отчетен коректно. Хартиеният вариант на бюлетината се пуска в урна още в тъмната стаичка. В края на работния ден членовете на СИК преброяват хартиените книжа, за да сверят броя на гласувалите чрез електронната система.

В системата електронната бюлетина се криптира. В края на деня всички членове на комисията, които имат карти, трябва да извлекат заедно информацията от системата, поставяйки чиповете си едновременно в четците.

Централната избирателна комисия ще разполага с електронни данни за проведения вот, от които ще могат да се правят извлечения в случай, че одитори или неправителствени организации желаят да изследват честността на изборите.

Системата на Scytl позволява електронните извлечения от изборния ден да се ползват като доказателства в съда.

Ето как биха изглеждали машините за гласуване:

 

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2015 в 12:44

хахаха Всички са с минус хахаха няма и един с плюс

22.11 2013 в 00:36

Майчето сигурно е доволна от нищо правенето.

Offnews подвеждащо ви е заглавието; едва ли белият глас ще се зачита, по-вероятно да е невалиден.

Какъв е смисълът да се гласува електронно и с бюлетина 1 към 1, като ще се зачита само бюлетината.

Какво става ако гласуващият унищожи бюлетината си, а не я пусне в кутията.

Къде и с какви данни ще се издава картата на всеки гласуващ?

Защо тази фирма? Кои са тези журналисти, сега нейни служители?

21.11 2013 в 20:41

И накрая ще знаят на кого да пратят биячи, след като се установи, че не е гласувал по "правилния" начин... :(
Вместо да се промени системата се създават начини за тотален контрол на гласовете.

Комунизма се завръща с широки крачки а овчия народ дори си го иска...

21.11 2013 в 19:37

Когато изтече времето за гласуване в кабината, да се отчете "празен глас".

21.11 2013 в 18:13

A kak shte se vuvede promianata za bulgarite v chujbina (ne tezi v Turkey)? Ili tova e oshte po-siguren nachin da ni za*bat totalno. Shte slojat edna sekcia v posolstvata i kojto iska da si plashta biletite i da si glasuva...

21.11 2013 в 18:12

Колкото им трябва явно знаят.
Системата е по схема на работа 1:1 с оная, с която избраха втория мандат на G.W.Bush.

Много ползи за гражданите може да има една система за електронно гласуване, но тия са избрали такава, която ще има ползи за властта.

21.11 2013 в 18:07

Е това няма да се въведе !
Те БСП и ДПС, ще останат с пръст в ... ако се въведе.
Освен ако имаме не изборен ден ами изборна петилетка.

21.11 2013 в 17:34

Не вярвам да мине! Зидаров и столетницата ,ще ли са съгласни?

21.11 2013 в 17:22

Управляващите са толкова некомпетентни по високотехнологичните въпроси, че не ми побира ума как са отделили време по този въпрос......

21.11 2013 в 17:06

Taka shte e napulno iasno na DS za kogo si glasuval. Iskam da razbera kak shte obiasnim na negramotnite cigani kak da polzvat takiva ustrojstva. A moje bi veche dori niama da im se nalaga da hodiat do izbiratelnite sekcii?!