Реформаторите искат оптимизация на разходите в енергетиката до 30 юли

OFFNews 26 юни 2015 в 09:21 2175 0

От Реформаторския блок настояват до 30 юли да има оптимизация на разходите в държавната енергетика.

Това каза в интарвю за Нова съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите“ Найден Зеленогорски.

Той каза, че има постановление на Министерския съвет, с което са ограничени възнагражденията на шефовете в държавната енергетика. В същото време обаче такива ограничения за заместниците им и на директорите на дирекции няма. "Говорим за сектор с 21 хиляди заети души, където средната работна заплата е 3 100 лева, като има и такива държавни дружества със средни заплати над 4 000 лева. При цялото ми уважение, но тук ще кажа, че лекарите, учителите и медицинските сестри работят по за 700, 600 лева, съответно 400 лева заплати", обясни Зеленогораски.

Той беше категоричен, че заплатите на мениджмънта са само един аспект от оптимизацията на административните разходи.

"На 30 юли в Народното събрание очакваме доклад от министър Петкова за оптимизирането на разходите – те годишно са 1,4 млрд лева. Пое се ангажимент с 10 % да се намаляват, но от РБ настояваме и за ревизия от Сметната палата на дружествата с над 50 % държавно и общинско участие, както и за изваждане на светло на договорите в държавната енергетика, категоричен бе Зеленогорски", каза още той.

Преди дни от трибуната на парламента Зеленогорски изнесе данни, според които средната заплата в БЕХ е 4053 лв., в Булгаргаз – 3600 лв., в Булгартрансгаз – 3660 лв., в АЕЦ – 4300 лв. В същото време депутатските заплати са фиксирани на три пъти средната за страната - т.е. около 2500 – 2600 лв.

"Въпросът е да се направи съпоставката между другите държавни функции - здравеопазване, образование - спрямо енергетиката и спрямо стандарта на живот на цялото общество", категоричен бе той. Зеленогорски добави, че не става дума за обикновените работещи в сектора, а за висшия мениджмънт. Той напомни, че 700 млн. лева годишно се дават за възнаграждения и съотносими към тях разходи в държавната енергетика.

Като пример за ограничаване на административните разходи той предложи да се прекратят разходи като 3-годишен договор за 3 млн. лева за поливане на цветя например. "Вероятно са карали водата от Южна България или от чужбина, за да е такава цената", посочи Зеленогорски. Той добави, че има подобни договори за косене на терени на високи цени, 20 млн. лева загуба на година на почивните станции на държавната енергетика, огромни рекламни и спонсорски бюджети и посочи, че като кмет 3 мандата знае каква е пазарната цена за тези дейности и е необяснимо в държавната енергетика договорите да са с толкова завишени цени.

Вчера депутатите от РБ Димитър Танев, Димитър Делчев и Настимир Ананиев (ДБГ) вкараха законопроект за изменение на Закона за енергетиката, в който се регламентира оповестяването на всички параметри на договорите между производителите на ток и дружествата, които купуват от тях. С мотива, че тези споразумения регулират стопански отношения, които неоснователно се ползват от режима на търговската тайна, вносителите от РБ посочват, че ценовите условия по тях се определят не на пазарен принцип, а централизирано – с административни актове на енергийния регулатор, поради което обществото трябва да знае детайлите, а гражданите да знаят на кого, защо и какво точно плащат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови