Реакциите след произнасянето на КС: ВМРО внася жалба във ВАС, според проф. Анастас Герджиков и Радев е виновен

Йорданка Веселинова 27 октомври 2021 в 13:45 9760 6

След като по-рано днес Конституционният съд определи президентския указ от 10 май, с който Румен Радев назначи Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, за противоконституционен, се появяват и първите реакции по казуса.

Според Кирил Петков днешният акт на КС идва три седмици преди изборите, магистратите са взели това решение, осъзнавайки, че то ще повлияе не само на него, но и на кампанията на президента Румен Радев.

Той коментира, че е изпълнил своето задължение към Конституцията на България, отказвайки се от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят.

Кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ, коментира, че и президентът е нарушил Конституцията, което е недопустимо.

В позиция до медиите той заявява, че Румен Радев е бил наясно с двойното гражданство на Кирил Петков.

"Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава Конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби", заявява той.

"Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната - Конституцията на България?", пита проф. Герджиков.

От ВМРО съобщиха, че внасят жалба във ВАС, за да бъдат анулирани актовете и решенията, подписани от Кирил Петков като министър на икономиката.

Решението на КС не отменя всички нормативни актове, подписани от Петков. За да се случи това, е необходимо всеки един от тях да бъде обжалван в съд, който и ще вземе решение, позовавайки се на становището на КС.

От ВМРО определиха днешното решение на Конституционния съд като "достойно и национално отговорно". 

От патриотичната формация използват случая, за да контрират опонентите си на предстоящите парламентарни избори.

Според тях това са "новите", "честните" и "променящите статуквото". Идват уж, за да оправят България, но влизат в тази битка по нечестен и незаконен начин".

От пресцентъра на ВМРО съобщиха, че ще бъдат внесени жалби за всички документи, подписани от Петков, за да бъдат обявени за нищожни. Според тях и решенията на МС, взети с гласа на икономическия министър, могат да се окажат невалидни.

КС "защити Конституцията и националния ни суверенитет с единственото решение, което отговаря на закона и фактите", коментира Радостин Василев от "Има такъв народ". Депутатът от партията на Слави Трифонов написа в профила си във фейсбук, че решението е "лъч надежда, че сме независима държава, в която се защитава основният закон, а не се обслужват чужди интереси". Той призовава за дела за отмяна на актовете, подписани от Петков, както и да му бъде търсена наказателна отговорност.

Василев твърди, че "щетата, нанесена от него на държавата, е с неясен към момента размер."

По-късно от партията съобщиха, че мнението на Василев не представлява позицията на ИТН и ако има такава, тя ще бъде изпратена от техния пиар.

Скандалът с двойното гражданство на Петков започна именно от ИТН. Съдът беше сезиран от парламентарната група на ГЕРБ-СДС, след като ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско.

Съпредседателят на ИБГНИ Мая Манолова пък защити Кирил Петков, който тя определи като един от най-успешните български министри. 

Тя заяви, че решението на КС е несправедливо.

"Този казус не се отнася само до лицето Кирил Петков, но и до всички български граждани зад граница, които ще бъдат дискриминирани". 

Според нея решението на КС се използва за политическа употреба.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска президентът да отговори дали е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. 

"Решението на Конституционния съд е, че Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията. Румен Радев трябва да отговори дали е знаел, че назначава човек с двойно гражданство за икономически министър. Щом е имал наглостта да изпрати писмо до съда да спре делото, значи е знаел! Ние настояваме да се спазва върховенството на закона", заяви в поредното фейсбук видео на живо Борисов.

Той коментира, че няма нищо против Петков и иска да го види на политическата сцена, за да се покаже кой е по-добър.

Президентът Румен Радев отказа да коментира решението на КС. Той отрече да е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков.

Радев обаче защити бившия икономически министър:

"Мога да кажа само, че ако България имаше повече министри като г-н Кирил Петков, щеше да изглежда по друг начин." 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

3

Bace7

27.10 2021 в 18:09

Радев значи е време да му се спре тока, очевадно нарушава Конституцията и упорства фатмашки с простотиите си. Румба, вдигай си фуражката и да те няма, "повече министри като г-н Кирил Петков" не ни трябват, с Кокорчо тафнаха 28млн за 3 месеца...да не би да са проводили някое куфарче накъм Дондукови равни двори тия маскари?

4038

2

Moirae

27.10 2021 в 14:20

ГЕРБ вирее чрез несправедливости. Ето Бройко вече се изреди, а студиата са готови да изригнат с мутропоклонници.

Пазете правото! Дори от законите. Така казва Кристиан Таков.