Правната комисия заработи, но прие само график

Следващата седмица ще се приема механизмът да разследване на главния прокурор, промените в Закона за домашното насилие - след 2 седмици

Йорданка Веселинова 10 май 2023 в 15:54 1130 0

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС

Правната комисия в парламента заработи, но вместо законопроекти се захвана с приемане на график.

Първото заседание бе открито от стария нов председател на комисията - Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Той отново застана начело на комисията, в разрез с т.нар. "джентълменско споразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ. С него Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) оглави парламента на ротационен принцип, а Стою Стоев от ПП-ДБ следваше да стане ротационен председател на правната комисия. Депутатите обаче миналата седмица гласуваха само състав на комисиите, а не и ръководство. Заради това Желязков реши шефове на комисиите да станат председателите от предишното 48-о НС. 

ГЕРБ къса ''джентълменското споразумение'', взеха от ПП-ДБ правната комисия

В началото на днешното заседание Радомир Чолаков изтъкна, че отново води комисията, въпреки че дори не искал да е неин член. След това той представи т.нар. "законодателна програма" за работата на комисията. По думите му тя била изготвена от администрацията и в нея били включени ключовите законопроекти.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ го контрира и каза, че в тази програма, която им се представя без да е предварително съгласувана, има законопроекти, внесени от народни представители, но не и тези от Министерски съвет. На тази критика му отговори председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която не е член на комисията. Тя предложи НПК да бъде първа точка в дневния ред на комисията още за следващото заседание. Атанасова припомни на депутатите, че 1/3 от членовете на комисия може да поискат извънредно заседание.

На свой ред депутатите от БСП настояха внесените от тях промени в НК (за увеличаване на наказанията за пияни и дрогирани шофьори - б.а.) да се гледат още за днешното заседание. Петър Петров от "Възраждане" заяви, че и техните законопроекти трябва да бъдат гласувани. 

Общественото обсъждане било излишно

Новият стар шеф на правната комисия заяви, че обществените обсъждания били излишни и само губели време. Именно заради липсата на такова и вкарването на промени посред нощ, за които няма никакви становища, Чолаков бе разкритикуван около приемането на Изборния кодекс. Обратно - такива се провеждаха надълго и нашироко при законопроектите, касаещи съдебната реформа. Само в предния парламент по време на първото четене на НПК имаше магистрати и съдии, които пет часа бранеха Иван Гешев, а текстовете така и не бяха гласувани. Същото се случи и при закриването на спецправосъдието.

5 часа браниха Гешев в правната комисия. Механизъм за разследване на главния прокурор ще има, ако Бог е решил

От ГЕРБ обаче видяха нужда от обществено обсъждане на промените в Закона за защита от домашното насилие. Тезата е на Десислава Атанасова, според която такова се налагало, тъй като имало три законопроекта в тази връзка - на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, на БСП и на ИТН. 

И комисиите ще губят време за изслушвания

Радомир Чолаков предложи и комисиите да изслушват министри. През последните седмици това е и единственото, което се случва в пленарна зала, тъй като законопроекти няма. Причината е забавеното създаване на комисии. Чолаков поиска на извънредно заседание идната седмица да бъде изслушан вътрешният министър Иван Демерджиев във връзка с исканите промени в Наказателния кодекс за повишаване на наказанията за престъпления по пътя. 

На редовното заседание следващата седмица пък бе ще се гласуват промените в НПК, свързани с механизма за разследване на главния прокурор, както и измененията в Закона за съдебната власт. Чолаков попита дали е нужно обществено обсъждане, като Бранимир Балачев (ГЕРБ-СДС) настоя да има такова. Изненадващо от ГЕРБ, които скоростно прекрояваха ИК без становища, заговориха за спазване на буквата на закона и респективно - искане на становища и провеждане на обществени обсъждания. От ПП-ДБ ги контрираха и припомниха, че законопроектите на Министерски съвет вече са минали на едномесечно обществено обсъждане. В крайна сметка общественото обсъждане ще се проведе в комисия по време на първото четене, както позволява правилникът на НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews