Правителството иска само грантовете по плана за възстановяване, но не и кредитите

Депутатите настояват за бързо внасяне на документа, а ГЕРБ - първо да го види ЕК

Ружа Райчева 27 април 2021 в 17:37 3917 0

Проектът на правителството за План за възстановяване и устойчивост на България е разчетен само върху възможностите за получаване на безвъзмездно европейско финансиране и не включва проекти, които биха се осъществили срещу нисколихвени заеми от ЕС. Това съобщи вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който  бе изслушан от депутатите от бюджетната комисия на Народното събрание днес.

България има право на над 10.8 млрд. евро по Механизма за възстановяване и устойчивост, от които 6.22 млрд. евро грантове и до 4.55 млрд. евро заеми.

Депутатите от бюджетната комисия поискаха бързо внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост, а от изказванията на вицепремиера Томислав Дончев се разбра, че правителството в оставка планира първо да го даде за предварителна оценка от ЕК.

Това предизвика спорове в комисия и обвинения в умишлено забавяне. 

Депутатите настояха вицепремиерът Томислав Дончев да внесе официално Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия възможно най-бързо, а проектите евентуално да бъдат променени на по-късен етап, при сформирането на ново правителство.

От БСП, ДПС, "Има такъв народ", Демократична България и "Изправи се, мутри вън" се противопоставиха на тезата на Дончев, че стратегията, по която страната ни ще кандидатства за средствата в размер 12 млрд. лв. от ЕС, трябва да бъде официално внесена след санкция на парламента. 

България получава достъп до 50 млрд. лева от Европейския съюз до 2030 г., а Планът за възстановяване и устойчивост е само една четвърт от този разполагаем ресурс, обяви Дончев пред комисията, която започна двудневно обсъждане на въпросния план. Едно от основните искания на Дончев е той да бъде предаден на ЕК за предварителна оценка. 

Народните представители Пламен Данаилов от "Има такъв народ" и Мартин Димитров от Демократична България настояха за уточнение - защо е нужна такава предварителна оценка, при положение, че никоя друга държава членка не е предавала свой план за оценка пред Европейската комисия. Дончев заяви, че България има разработен план и не става въпрос за политическо лукавство.

Мария Капон от ИМВ обвини правителството в целенасочено забавяне на актуализацията на бюджета. По думите ѝ от правителството действат така, сякаш не му е наложена санкция от парламента. Капон изрази недоверие, че планът ще бъде внесен навреме и заяви, че това би могло да бъде определено като саботаж.

Румен Гечев (БСП) заяви, че ако планът не бъде внесен навреме, парламентът рискува да остане без средства. Според него е нужна спешна актуализация на бюджета, независимо колко добре е изграден плана за устойчивост. Той каза още, че БСП ще внесе предложение в парламента, с което да задължи правителството официално да изпрати сегашната версия на плана в Европейската комисия, а от "Има такъв народ" настояха изпълнителната власт да си изпълни задълженията и да не ги прехвърля към парламента, като се иска санкция от Народното събрание. Същата позиция изказаха и от "Изправи се! Мутри вън!".

Сред присъстващите на обсъждането бяха представители на фискалния съвет на Република България, Икономически и социален съвет, НСОРБ, КНСБ, КТ "Подкрепа", АИКБ, Българската търговско-промишлена палата и Българската стопанска камара.

В началото на заседанието депутатът от "Изправи се! Мутри вън!" Мария Капон направи процедурно предложение да се разгледат два техни законопроекта. Предложението не бе прието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!