Плевнелиев: Управляващите ме лишават от конституционни права

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2014 в 16:55 3389 13

Президентът Росен Плевнелиев смята, че управляващите го лишават от конституционните му права с разработването на законите в сферата на сигурността зад гърба му.

Пред журналисти той изрази опасенията си, че първоначално в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) върху законопроектите в сектора "Сигурност" е постигнат консенус. Днес обаче законите са пренаписани, но не са представени на държавния глава.

"Нито един от тях не е дошъл в президентството, никой не се е сетил да ни информира и да ни попита какво мислим по въпроса. Чувам, че ще ми отнемат конституционни права. Чувам, че ще ми отнемат права, дадени със закони и питам някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза, отново в последния момент под масата или така както през 2012 година се разбрахме - в пълен консенсус пред очите на нацията се договорихме на КСНС”, заяви Плевнелиев.

На заседанието на КСНС през април 2012 година беше договорено всички служби с изключение на Националната служба за охрана (НСО) да минат на подчинение на премиера, а пакетът от специални закони да бъде приет спешно от парламента. Вместо това законите отново не влязоха за пакетно разглеждане в Народното събрание. По информация на OFFNews основният от пакета закони - този за националната сигурност, е пренаписан в 70% от текстовете му. В последната редакция участие е взел и бившият съветник по сигурността при президента ген. Стоимен Стоименов. 

„Ще ми е интересно с какви аргументи Сергей Станишев, Лютви Местан и Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат от собствените си думи през 2012 година, когато имахме КСНС по пакета закони в сектор "Сигурност" и постигнахме пълен консенсус. Тези закони някак под масата се подготвят", заяви още Плевнелиев.

Президентът счита обсъждания в парламента вот на недоверие към правителството за политиката в сектор „Сигурност“ за възможност да се чуят аргументи и да се проведе качествен дебат. „Това е демократичен инструмент на всяка опозиция. Надявам се наистина да бъдат набелязани мерки, да има сблъсък на идеи, на аргументи, и от това да спечели сектор „Сигурност“ – има още какво да се подобри там“, коментира президентът.

„Не бива по никакъв начин да се поставят под угроза конституционно постигнати механизми и баланси. Конституцията е постигнала добър баланс на властите. Няма как обаче да има такъв баланс, когато се правят опити за отнемане на правомощия от едната власт и да се прехвърлят на друга“, посочи държавният глава в отговор на журналистически въпрос.

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2014 в 22:36

Този е по-голям ревльо и от боко, мислех че това е невъзможно....

10.02 2014 в 22:28

Срам, срам, срам...
Много го изработиха този момък....

10.02 2014 в 19:32

Чехльо Офшорлиев почна вече и да хленчи. Инфантилен льохман,бивш слуга на Тиквоча. Отива към ИМПИЙЧМЪНТ.

10.02 2014 в 19:17

Г-не пародия на президент,

а като разкара аверчетата си олигарси до Китай с народни пари не рева тогава нали.

10.02 2014 в 19:07

И сам войнът е войн.Ако беше кадърен и достатъчно ерудиран нямаше да го ебават.Подобен беше случаят и с Първанов, когато дойдоха ГРОБ на власт.Но Парвака не се държеше така инфантилно.

10.02 2014 в 19:01

До 05 kubrat

А-а-а-а, ти тръгвай, тръгвай по-скоро. Не се туткай. Само, че като тръгнеш вземи и Пухльо с тебе.

10.02 2014 в 18:58

Абе Плевньо Чехльов,

стига си ревал и хленчел като недо..бана вдовица. Б@ти и инфантилът. Ревлю.

10.02 2014 в 18:36

Parlamentarnata republika se opredelq ot Konstituciqta, a ne obratnoto.

Armiqta, razbira se.

I ne e nujno da se 4aka Konstitucionniq sud, za da re6im ima li pogazvane.

Otneti pravomo6tiq = nespazvane = pogazvane = gvardeicite.

Da vlqzat konstitucionnite gvardeici.

10.02 2014 в 18:21

Слава на Бога, че България ви има вас г-н Президент, във вас ми е последната надежда която ме кара да поизчакам още малко преди да си купя еднопосочния билет.

10.02 2014 в 17:52

armiqta! ili tova koeto e ostanalo da se namesqt ve4e!