Плевнелиев: Трябва да намалим военната и енергийната си зависимост от една държава

OFFNews 06 май 2014 в 11:55 5412 8

В програмата за модернизация на Българската армия трябва да има изискване за диверсификация и намаляване на високата зависимост на страната ни само от една държава, производител на въоръжение. Така трябва да бъде и в енергетиката.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по случай професионалния празник на армията.

Той коментираи, че страната ни трябва да засили сътрудничеството си „и да укрепи връзките със съюзниците“. Росен Плевнелиев призова и за плавно повишаване на разходите за отбрана до изискваните от НАТО. По думите му, за да се гарантира изграждането на необходимите отбранителни способности, сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата.

Ето и пълният текст на речта на Росен Плевнелиев по повод Деня на Българската армия:

"Ваше светейшество,
Уважаеми госпожи и господа министри, заместник-министри и народни представители,
Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и старшини,
курсанти, гвардейци, войници и матроси,
Драги ветерани, кавалери на Ордена за храброст, военноинвалиди и воини от запаса и резерва,
Ваши превъзходителства,
Уважаеми гости,
Скъпи сънародници,
 
Днес е 6 май и отново празнуваме тържествено Деня на храбростта и Празника на Българската армия. На Гергьовден коленичим смирено, за да почетем паметта на хиляди доблестни и храбри български воини. Те отдадоха живота си през войните за правото на независимост, обединение, свободно съществуване и национално самоопределение на България.
 
Отдаваме заслужена почит и на загиналите при участието на Въоръжените сили в съвременните мисии и операции. На този ден поздравяваме днешните български воини, както и всички ветерани, допринасящи със своя ежедневен труд за гарантирането на мира, суверенитета, човешкото развитие и модернизацията на нашата Родина.
 
Днешният светъл християнски празник е ден с непреходно значение, който ни зарежда с национална гордост и самочувствие, укрепва нашето родолюбие и предизвиква прилив на нови духовни сили и енергия. В историята ни има достатъчно примери за това, как народ и армия заедно са отстоявали правото за самостоятелно съществуване на българската държава. Народът ни винаги е вярвал на своята армия, защото тя никога не го е предавала.
 
През тази година отбелязваме 100 години от избухването на Първата световна и 75 години от началото на Втората световна война. Много са местата и битките в нашата историческа памет, които пазят светъл спомен за бойните подвизи на българската войска.
 
Само 7 години след като България се върна като държава на картата на Европа, нейната млада и още неукрепнала армия трябваше да приеме своето бойно кръщение през Сръбско-българската война. Българските воини и техните млади командири блестящо защитиха акта на Съединението в битките при Гургулят, Сливница, Драгоман и Видин.
 
През Балканската война нашият войник остави образци на бойно майсторство и героизъм при Лозенград, Люлèбургас, Чатàлджа, Одрин, Булаир и други.
 
Българската войска през Първата световна война стоически удържа своите позиции в Дойранската епопея срещу многократно превъзхождащ противник и завоюва блестящи успехи в Добруджа и при Тутракан.
 
През последния период на Втората световна война, в битките при Крива паланка, Страцѝн, Драва, Мур и много други, Българската армия даде своя важен принос в завършващата фаза на тази най-кръвопролитна в историята на човечеството война и за запазване на териториалната цялост на България.
 
Днес свеждаме глави пред българските бойни знамена и пред подвига на всички, които с цената на живота си опазиха своята войнска чест и честта на своя полк. Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда. Той пази в своята историческа памет спомена за тях, а хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали. Само преди броени дни беше открит и преосветен изцяло възстановеният първи войнишки паметник в България, в столичния квартал „Илиянци“. Нека паметниците, издигнати в чест на отдалите живота си за Отечеството български офицери и войници, бъдат отрупани със свежите венци и цветя на нашата признателност.
 
Нека заедно се погрижим за войнишките и исторически паметници на България. Нека инициативата „осинови паметник“ се превърне в общонародна. Синовната грижа за паметниците на героите не цели само отдаването на почит към миналото, тя показва и нашето отношение към следващите поколения на България.
 
През тази година честваме навършването на 10 години от присъединяването на Република България към Организацията на Североатлантическия договор. Както Генералният секретар на НАТО посочи, „България стана по-силна в НАТО и Алиансът стана по-силен с България”. НАТО означава „всички за един и един за всички”. Армията ни изпълнява достойно конституционните си задължения в системата за сигурност на страната и съюзническите си отговорности по отношение на колективната сигурност в НАТО и в Европейския съюз. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към нашите Въоръжени сили.
 
Нека никога не забравяме, че Балканите векове наред бяха символ на разделение, етнически конфликти и войни. Днес те не само че вече не са „барутният погреб” на Европа, но народите искат да живеят в мир и гледат в една посока – към европейска интеграция и демократично развитие. За съжаление, кризата в Украйна ни показва, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави и да не се спазва върховенството на закона и международният правов ред. Тези събития потвърждават колко важно е истинското съюзничество, базирано на ценности - демокрация, уважаване правата и достойнството на всеки гражданин, човешка свобода и върховенство на закона. Но ние знаем също, че демократичните ценности и националната сигурност не са даденост, не се подаряват и не са безплатни. Надеждната система за колективна отбрана и изграждането на модерни военни способности са много важни и сега това се вижда по-ясно отколкото във всеки друг момент от годините на прехода.
 
Живеем в сложни и трудни времена, в един бързо променящ се свят. Членството на Република България в Алианса е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. Но това само по себе си не е достатъчно. През последните няколко години значително нараснаха изискванията към Въоръжените сили, а бюджетът за отбрана прогресивно намалява. Държавата и обществото са в дълг към своята армия. Независимо от това, процесът на трансформация трябва да продължи и да се ускори. Той трябва да се адаптира към реалностите на динамично изменящата се среда за сигурност. Целта е ясна – изграждане на модерна, мобилна и боеспособна Българска армия, оперативно съвместима с армиите на НАТО.
 
За да се гарантира изграждането на необходимите отбранителни способности и успехът на трансформацията като цяло, сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата. България трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент, като заложи разходи за отбрана за 2015 г. от минимум 1,5% от Брутния вътрешен продукт и плавно да увеличи в следващите години тези разходи до норматива на НАТО от 2%. България трябва да засили сътрудничеството и да укрепи връзките със съюзниците. В програмата за модернизация, включително и проекта за закупуване на нов тип основен боен самолет, трябва да се заложи изискване за диверсификация и намаляване на много високата зависимост на страната ни от само една държава, производител на въоръжение. Така трябва да бъде и в енергетиката. Енергийната ефективност и енергийната диверсификация са неразделна част от националната сигурност и представляват стратегически приоритет за България. Европейският съюз винаги е излизал по-силен и по-интегриран от кризите. Например, след финансовата и дългова криза от 2008 г. Европейският съюз излезе по-силен чрез Европейския банков съюз, което затвърди доверието в еврото, като валута от световно значение.
 
Във връзка с кризата в Украйна Европейският съюз със сигурност ще преосмисли енергийната си политика, а България трябва решително да подкрепи идеята за Европейски енергиен съюз. Правилният отговор на икономическите проблеми, на засилващия се национализъм и на украинската криза е: повече Европа. Задължени сме да работим за нова фаза на икономическа, енергийна, финансова, отбранителна, политическа и човешка интеграция, за по-силен Европейски съюз. Европейски съюз, който ефективно да се противопостави на дестабилизиращи действия от която и да е посока. Европейски съюз, който да не допусне да се върнат отново ретроградните политики на Велики сили и периферия между тях. Ние, балканските народи, знаем най-добре до какво води това. Светът и модерната дипломация през 21 век трябва да се базират на върховенство на закона и на общочовешките ценности, а не на върховенството на силата и на интересите на една или друга регионална или глобална сила.
 
Скъпи сънародници,
 
Нека да благодарим на днешните български воини за техния професионализъм, мъжество и всеотдайност, с които допринасят за осъществяването на високоблагородната мисия по гарантирането на мира, националната сигурност и в изпълнение на съюзническите ни ангажименти. Българският народ подкрепя своите Въоръжени сили, командния и личния състав на армията, в техните усилия за постигането на високоотговорните им цели.
 
Български воини,
Драги ветерани,
 
Приемете нашите най-сърдечни поздрави по случай Деня на храбростта и Празника на армията. Пожелаваме Ви крепко здраве, енергия, увереност и много професионални успехи за благото на нашето отечество Република България.
 
Честит празник!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!