Парламентът прие отпадането на златните паспорти на първо четене

Ружа Райчева 17 февруари 2022 в 11:27 1370 0

Снимка Архив

Депутатите приеха на първо четене предложените от Министерски съвет промени в Закона за българското гражданство, които предвиждат отпадането на практиката за издаване на т.нар. "златни паспорти" срещу инвестиции. Законопроектите на ДПС по същия казус не бяха приети.

Законопроектът на Министерски съвет беше приет на първо четене. От 218 народните представители 218 "за" гласуваха, "против" 0 и "въздържал се" 0.

Законопроектът на ДПС не беше подкрепен на първо четене в залата след прегласуване. Гласуваха 221 народни представители, от тях 91 "за", 104 "против" и 26 "въздържал се". Вторият законопроект на ДПС също не беше приет, отново след прегласуване. От 217 депутати, "за" гласуваха 90, "против" 107, и "въздържали се" 20. 

В началото на 2021 г., по време на кабинета „Борисов 3“, в парламента бяха одобрени промени в закона, внесени от зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, според които чужденци могат да получават българско гражданство, ако вложат 1 милион лева в капитала на местна фирма, която работи по приоритетен проект.

Преди две седмици Върховната административна прокуратура обяви, че започва проверка по сигнал на ДПС, в който има твърдения за "чудовищна схема" по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание, прилагана спрямо хора от Китай и Русия. Тогава депутатът от ДПС Хамид Хамид дори намекна за потенциална връзка на премиера Кирил Петков със схемата. 

Европейският парламент и ЕК неведнъж са критикували „златните паспорти“ или т. нар. "инвестиционно гражданство" заради рисковете от корупция и пране на пари. Днес комисията по правосъдие на ЕП поиска забрана на "златните паспорти". Предвижда се създаването на европейско законодателство, което да забрани практиката държавите членки да дават гражданство срещу инвестиции най-късно до 2025 г. 

ДПС са първите, които внесоха предложения за промени в Закона за българското гражданство в 47-ото Народно събрание. През декември Хамид заяви, че чрез този законопроект Делян Пеевски показва, че "няма нищо общо с т.нар. златни паспорти, за което е бил несправедливо обвинен от Държавния департамент на САЩ, като бе включен в списъка "Магнитски".

Правосъдният министър Надежда Йорданова представи законопроекта на МС и заяви, че той е изключително важен от обществена гледна точка и от гледна точка на доверието на партньори в ЕС и САЩ.

"Става дума, съвсем простичко, за това да махнем продажбата на нашето българското гражданство по неясни причини. Да премахнем възможността хора, които нямат трайна връзка с България, по бърза процедура да станат граждани на България и ЕС", каза тя и призова парламента да подкрепи проекта на МС. 

Йордан Цонев поиска да припомни хронологията "за тези с късата памет като министъра на правосъдието". Той посочи, че на 29 ноември 2012 г. в преходните и заключителни разпоредби е приет способ за инвестиции чрез златни паспорти. "Последва вето на президента Плевнелиев, ДПС гласува "за" ветото. Гласували "против" са хора от вашите предшественици - синята коалиция - това е за късата памет", каза Цонев на Надежда Йорданова. 

"Ние отначало сме били против порочния модел, участвали сме в генерална промяна на порочния модел и като видяхме критики от нашите партньори в ЕС и САЩ, поискахме да отпадне", твърди депутатът. 

Хамид Хамид представи третия законопроект за промени в Закона за българското гражданство. Отново внесен от ДПС, проектът съдържа само един параграф, който предлага да се извършат проверки на всеки един случай на издаден златен паспорт от 2013 г. насам. 

Хамид изтъкна каква е разликата между законопроекта на МС и техния: "Критиката на ЕС е и към пребиваването - не само паспортите. От ЕС казват да премахнем и късата писта за гражданство. Критика има и към т. нар. "златни визи", каза той и добави, че в законопроекта е предвидено и премахването на основанията за продължително пребиваване. 

Мустафа Карадайъ също взе думата по време на обсъждането, за да напомни, че през 2012 г. не е имало санкции по "Магнитски", но ДПС е имало същата позиция както и днес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!