Краят на златните паспорти ще дойде в най-скоро време, обяви Петков

ДПС обвиниха премиера във връзки с лица, свързани със схеми със златните паспорти

OFFNews 04 февруари 2022 в 12:58 1456 0

Снимка Архив

Краят на златните паспорти ще дойде в най-скоро време, обяви премиерът Кирил Петков малко след края на изслушването си по време на днешния парламентарен контрол в Народното сърбание.

Министър-председателят смята, че около издаването на златните паспорти има много корупция, и се надява, че разследващите органи ще влязат в детайли по този въпрос.

"България трябва да има репутация на европейска държава, а не на някакъв вход на някакви нелегални хора, които си купуват по някакъв начин достъп до България и до ЕС", категоричен е Кирил Петков.

Всеки, хванат в нарушение, свързано с издаването или използването на златни паспорти, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона, каза още премиерът. 

Петков очаква, че премахването на тази практика ще помогне на България, включително и за присъединяването ѝ към Шенгенското пространство.

От ДПС обявиха по-рано днес, че ще сезират прокуратура по сигнал за нарушения при получаване на българско гражданство чрез инвестиции или т.нар. "златни паспорти".

ДПС твърдят, че според сигнала от 2015 до 2021 г. над 120 лица, основно китайци, работещи за китайските специални служби, и руснаци, са получили гражданство и право за пребиваване без проверка, и са превъртали едни и същи суми от една банка а друга, като са използвали едни и същи пълномощници.

„Посочват се тримата посредници, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори. Много е интересно, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лева и всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. И тук изскачат въпросите дали това лице има тези близки отношения със служебния министър на икономиката и днес министър-председател на България Кирил Петков“, заяви зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид.

Една от възможните връзки е „скоропостижното издаване на инвестиционен сертификат на Кирил Петков, за да купи Индустриална зона „Божурище“ и да я продаде доста бързо след това“, каза още Хамид и обеща да направи още разкрития в близките дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови