Парламентът гласува на закрито заседание още оръжия за Украйна (обновена)

По време на закритата част депутатите са одобрили допълнителната военна помощ за Украйна

Кристина Минчева 27 септември 2023 в 13:57 2827 4

Пленарна зала

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Адмирал Емил Евтимов, началник на отбраната, бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили

Парламентът гласува допълнителна военна помощ за Украйна, която се състои в доставка на неизправни зенитно-управляеми ракети и боеприпаси за автоматично стрелково оръжия, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи. Заседанието по темата започна с два часа закъснение, а част от обсъжданата информация наложи то да продължи на закрити врата.  

Проектът на решение се гласува по време на закритата част от заседанието, но след информация от пресцентъра на НС, изпратена до медиите, става ясно, че със 141 гласа "за", 40 "против" и трима въздържали се, депутатите са одобрили изпращането на допълнителна военна помощ за Украйна.

Проекторешението беше внесено в Народното събрание вчера от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Сред вносителите са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев.

То стана повод за свикването на извънредно заседание на комисията по отбрана, поискано от Атанас Зафиров от БСП. Членовете на комисията одобриха предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна. 

В мотивите на проекторешението е посочено, че България ще предостави боеприпаси с дефекти, които могат да се използват от украинската армия. Страната ни няма нужния капацитет да ремонтира самостоятелно тези боеприпаси и тяхното използване от българската армия би създало сериозен риск за живота на българските военнослужещи. За разлика от България, Украйна е декларирала, че има капацитета да вкара в употреба такива дефектни боеприпаси.

Мотивите обясняват още, че Министерство на вътрешните работи е придобивало голям брой боеприпаси за автоматично стрелково оръжие с калибър 5.56×45мм (т.нар. стандартен НАТО калибър). Към момента не малка част от тях се явяват излишни за структурите на МВР.

От друга страна Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са получили военна помощ от подкрепящите Украйна държави и във вид на стрелково оръжие със стандартен НАТО калибър. Своевременното им предоставяне ще окаже съществена помощ на ВСУ в ежедневната защита на териториалната цялост на страната.

Гласуването на проекторешението беше включено като първа точка в дневния ред, но дебатите по точката започнаха два часа след началото на пленарното заседание, заради поискани почивки от БСП, ИТН и "Възраждане", които поискаха в зала да бъдат поканени министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командирът на военновъздушните сили Петьо Мирчев. 

В залата обаче дойдоха само адмирал Ефтимов и зам.-командирът Мирчев. Отсъствието на министър Тагарев разгневи БСП и те отново поискаха неговата оставка.

Според Атанас Зафиров от БСП в проекторешението има слабости.

„В проекта за решение се цитира чл.16 т.9 от Закона за отбраната, който казва, че парламентът упражнява контрол върху органите на изпълнителната власт, никъде не пише, че парламентът трябва да дарява ракети. Второто нещо, което буди недоумение, че е в изпълнение на решение на НС от 9.12.2022 г. , никъде обаче не пише, че ще даряваме ракети. И третото нещо е, че решението е с цел подобряване отбранителните способности на България. Така ли ще ги подобряваме, като си даряваме последната надеждна защита на въздушното пространство“.

Той попита в какво се състои негодността на ракетите и има ли опасност българските зенитни комплекси С-300 да останат безнадеждно и достатъчно въоръжение.

„Кой ще носи политическа и съдебна отговорност“, попита още Зафиров, като обвини Тагарев в това, че „се крие зад гърба на НС и на военното ръководство“.

Ивайло Мирчев репликира Зафиров, като го обвини в това, че говори неверни неща и обясни, че не даряваме най-модерните си комплекси С-300, а даряваме дефектни ракети, които са констатирани като такива от производителя и експертите в армията.

„Престанете да се обръщате към министър Тагарев, това е решение на Народното събрание“, призова още Мирчев.

Георги Свиленски от БСП обвини управляващите в лицемерие към Украйна.

„Изпращате негодни ядрени реактори, негодни БТР, негодни ракети. Защо се подигравате с украинския народ“, попита Свиленски.

Борислав Гуцанов от БСП също зададе въпрос към вносителите на проекторешението.

„В проекта на решение сте написали „с цел подобряване на отбранителната способност“ с какво подобрявате отбранителната способност? По този начин унищожавате България“, каза Гуцанов и призова да се оттегли предложението, което било „национално предателство“.

Според ИТН ракетите могат да бъдат ремонтирани и да се използват от българската армия, а не да се даряват на Украйна. Те посочиха, че са съгласни с доставката на стрелково оръжие, но не и с доставката на зенитно-управляеми ракети, затова предложиха двете подточки в проекторешението да бъдат гласувани отделно.

По време на дебата възникна спор между Атанас Атанасов от ПП-ДБ и лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който каза, че Атанасов "е предоставил списък на украинския посланик". Това разгневи ген. Атанасов.

„Лъжете, господин Костадинов. Вие казахте, че „Атанасов е предоставил списък на украинския посланик“. Аз не знам за какъв списък говорите. Търсите си да Ви заведа дело за клевета“, каза Атанасов.

„Възраждане“ поиска да разбере колко точно е броят на ракетите и стрелковото оръжие, които ще се предоставят на Украйна, което наложи заседанието да продължи на закрито, поради секретността на информацията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

4

Far Rider

27.09 2023 в 15:32

Дори орките писаха, че ракетите могат да бъдат ремонтирани само в завода - производител! А с неизправна ракета какво ще пазиш? Ама русоробите и дупе дават само да не помогонем на Украйна, че чичко Вова ще им дърпа ушите, а Мутрафонова може и шамар да им забърше!

2550

3

alfakentavur

27.09 2023 в 15:11

Хайде да изпратим на Украйна всички БГ копейки да ги ползват като жив щит.
Хем ще се отъврем от тях, хем самите копейки ще видят, че рашистите няма да ги пазят и ще започнат да стрелят по тях.

1005

2

eagle60

27.09 2023 в 15:04

И защо заседанието е закрито? То в НС има доста копейковци, които ще хукнат да информират Митрофанова

2099

1

Mateevk

27.09 2023 в 14:27

Последната надеждна защита на нашето небе...., но от кого? От НАТО ли, ама нали сме в НАТО. От Русия ли, ама нали сме русофили! Вероятно за извънземните от чинията на Бузлуджа става дума. От тях иска да ни опази БСП/БКП. Димитър Благоев-Дядото сега сигурно се обръща в гроба, ако чува докъде докараха нещата неговите последователи, непожелали да прочетат мислите му за русофилството.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика