Комисията по отбрана одобри предоставянето на военна помощ на Украйна

Кристина Минчева 26 септември 2023 в 16:08 1297 0

Комисия по отбрана

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Комисия по отбрана

Предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна беше прието от членовете на комисията по отбрана по време на извънредното заседание днес. 

Повод за извънредното свикване на комисията е внесеният по-рано днес от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС проект на решение за предоставяне на допълнителна военна помощ за Украйна, която се състои в доставка на неизправни зенитно-управляеми ракети от типа 5В55Р(К), в управление на Министeрството на отбраната, боеприпаси за автоматично стрелково оръжия с калибър 5.56х6.45 мм, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи. Сред вносителите са Бойко Борисов, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев, Кирил Петков и Христо Гаджев.

Атанас Зафиров от БСП поиска провеждането на заседанието на комисията по отбрана, защото според него в мотивите на проекторешението не е посочено какво точно ще бъде предоставено и защо.

По време на дебатите министърът на отбраната Тодор Тагарев каза, че не става въпрос за предоставянето на зенитно-ракетни комплекси, а за ракети, които не стават за ремонт. 

„В Министерството на отбраната ежегодно се прави оценка на оборудването. Както вие отбелязвате, в случай, в който не могат да бъдат възстановени ракетите С-300, се търсят алтернативи. Разполагаме с ракети от тази номенклатура, които няма как да бъдат възстановени", обясни Тагарев и посочи, че България ще предложи неизправните ракети на Украйна, а Киев ще вземе решение дали ще им бъдат потребни, или не. 

Борислав Гуцанов от БСП попита Тагарев дали е министър на отбраната на Украйна, или на България и го обвини в предателство спрямо българската армия.

От „Има такъв народ“ обясниха, че подкрепят изпращането на боеприпаси, но не подкрепят предоставянето на зенитно-управляеми ракети, а Николай Дренчев от "Възраждане" попита защо се разглежда такова решение, при положение че все още няма доклад за това какво е състоянието на ракетите във ВВС и как е станало ясно, че те са повредени.

Председателят на комисията Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС отговори, че за ракетите С-300 в продължение на две години е имало отворена обществена поръчка за ремонт, която е била прекратена през 2022 г., заради това, че не е можело да бъдат ремонтирани и на българската страна е препоръчано да поиска тяхната замяна с руски такива, но това е било отхвърлено.

Заместник-командирът на Военновъздушните сили Петьо Мирчев обясни, че срокът за изправността на ракетите е регламентиран и такива инспекции се правят всяка година. 

Той каза още, че зенитно-ракетните комплекси С-300 се проверяват и след това излизат доклади, в които пише дали са изправни, или не.

По думите му тези ракети са били неизправни, но не обяви причината, защото информацията е класифицирана.

Очаква се проекторешението да бъде внесено в пленарна зала още утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика