Комисията по отбрана ще заседава извънредно заради „намерение на управляващите да дарят на Украйна ракети C-300“

Кристина Минчева 26 септември 2023 в 11:38 1955 2

Атанас Зафиров

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Атанас Зафиров, депутат от БСП

Атанас Зафиров от БСП съобщи, че днес ще бъде свикано извънредно заседание на комисията по отбрана заради „намерение на управляващите да дарят на Украйна ракети C-300“. 

Малко по-рано днес ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение за предоставянето на допълнителна военна помощ на Украйна.

Зафиров посочи, че по време на заседанието ще бъде обсъдено предоставянето на такива боеприпаси на Украйна, защото в мотивите на проекторешението не е посочено какво точно ще бъде предоставено и защо.

„Единствено са обяснили, че това са боеприпаси с дефекти по тях, но в същото време Украйна е заявила, че има капацитета да вкара в употреба такива боеприпаси. Защо Украйна има този капацитет, а България няма“, попита депутатът от БСП.

Той обясни, че управляващите искат да дарят „последната останала надеждна защита над небето на София и ядрената централа, а именно зенитно-ракетните комплекси под формата на боеприпаси“.

„Първо се подаряват боеприпасите, след което става ясно, че самите комплекси са неизползваеми и се подаряват и те“, каза Зафиров и допълни, че даряването на оръжията се вкарва като решение на НС и в проекта за решение се цитира чл.16 т.9 от Закона за отбраната, който казва, че парламентът упражнява контрол върху органите на изпълнителната власт и „никъде не казва, че парламентът може да дарява боеприпаси“.

Зафиров попита дали премиерът Николай Денков и Министерският съвет са наясно с това и отново от името на БСП поиска оставката на военния министър Тодор Тагарев.

В отговор председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС припомни, че от БСП искат решенията за военна помощ за Украйна да минават през парламента, „сега като минават през парламента, защо минават през парламента“. 

Той обясни, че днес е внесен проект на решение от лидерите на управляващите партии и става въпрос за даряване на ракети, които могат да бъдат използвани от украинците, като това по никакъв начин няма да застраши функционирането на българската противовъздушна отбрана и е нещо, което е коментирано от Министерството на отбраната от продължение на седмици, а сега просто е превъплатено в проект на решение на парламента.

"Това, което знаем е, че през периода 2020-2022 г. е имало варианти за ремонт на ракетите от фирмата производител, но тя е казала, че те не подлежат на ремонт, а ако ние ги ремонтираме има висок риск от опасност за хората, които ги обслужват. Докато при украинците този риск е по-приемлив, тъй като, според тях самите, с един от тези дефектни комплекси те могат да отремонтират няколко от техните действащи", каза Гаджев и допълни, че това е коментирано в редица разговори между България и Украйна. 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отбеляза, че инициативата за това решение е на НС и не става въпрос за нещо, което може да бъде от полза на българската армия.

Той уточни, че не даряваме комплексите С-300, а ракети, които "ние никога не можем да използваме", и патрони, които са натовски стандарт, а не са за оръжията, които се използват в България. Патроните са от складовете на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

26.09 2023 в 12:51

Още веднъж комунистите са на шопския прицип: я не гледам мен да е добре, а на Вуте да е зле! Не можем да ползваме тия съветски боклуци, ама не ги й ги даваме на други. Както е със самальотите на шафьора и генерал-губернатор. Стари, скъпоструващи за поддръжка, ама той си ги харесва! Сега разбрахме, че вече никой не ги иска!

-1650

1

ob1

26.09 2023 в 11:47

Ми харно, бе, толуп, обясни на нашите некадърни специалисти от военните заводи как да се използват тия боеприпаси и му покажи на тоя Тагарев :)
Проблемът е, че не можеш, нали? Само лаеш като долен руZки помияр.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика