НЗОК вече няма да плаща на излишните болници

Симона Костадинова 09 септември 2015 в 14:13 2368 1

Здравният министър Петър Москов

Директорите на регионалните здравни каси ще решават с кои болници да подписват договори. Това обаче ще се случва само в тези области, в които има повече болнични легла, отколкото е необходимо. 

Депутатите приеха тази промяна с 83 гласа "за", 15 "против" и без въздържали се по време на разглеждането на второ четене на Закона за лечебните заведения.

Критериите за това с кои болници ще се сключват договори ще бъдат определени с наредба на Министерския съвет. 

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП в закона да бъде изрично записано, че договорите ще се сключват след провеждане на конкурс.

Това е един от ключовите текстове за здравната реформа на министър Петър Москов, като идеята му е да се спре безразборното роене на болниците, включително и новите, където не са необходими.

Затова беше прието създаването на Национална здравна карта. Тя ще определя потребностите от болници по места, като се отчитат особеностите, броят на населението и други. 

Националната здравна карта ще се изготвя въз основа на областни здравни карти.

По време на дебатите от опозицията заявиха, че с това решение се отваря вратата за притискане на едни болници и толериране на други. Москов, от своя страна, обаче заяви, че в момента някои лечебни заведения са място за политически назначения и на това трябва да се сложи край. 

"Това са празни приказки и клишета. Ако не посочите какви са корупционните практики, кои са партиите, които са се възползвали от тези назначения, това означава, че говорите празни приказки", заяви в отговор Хасан Адемов от ДПС.

Народните представители приеха и създаването на комплексни мултидисциплинарни центрове за деца с увреждания и хронични заболявания, както и за хора с редки болести. По този начин в болниците, с помощта на структурните им звена, ще се обслужват пациенти на едно място, без да е необходимо да ходят в различни лечебни заведения в зависимост от заболяването си.

По време на дебатите здравният министър заяви, че сегашната картина в българското здравеопазване е на хаос, разпад и лошо качество, което е известно на всички български граждани, но промените му имат за цел да променят това.

Преди дни здравната комисия отхвърли ключови за реформата му текстове, сред които и сливането на лечебни заведения и комплексно лечение на пациентите. По този повод Москов коментира, че отново се е задействал "рефлексът на старата коалиция между ДПС и БСП".

Той не спомена обаче факта, че депутатите от ГЕРБ в комисията гласуваха "въздържал се", заради което текстовете не бяха приети. 

Москов получи подкрепа за реформата си от страна на премиера Бойко Борисов, който увери, че промените ще бъдат приети. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови